Viennin maksutavat
Maksutavan valinta on ennen kaikkea riskienhallintaa
Eri maksutapoja kannattaa vertailla jo hyvissä ajoin ennen tarjouksen tekemistä ja valita kuhunkin tilanteeseen sopivin ratkaisu.
Maksutapojen vertailu
Mitä turvaavampi maksutapa on kysymyksessä, sitä korkeammaksi kustannukset kohoavat. Maksutavasta aiheutuvat kustannukset ovat kuitenkin usein vain murto-osa maksuviiveen tai pahimmassa tapauksessa luottotappion vaikutuksesta yrityksesi tulokseen.
Pankin rooli
Maksutavat jaetaan suoriin maksuihin eli maksumääräyksiin ja shekkeihin sekä dokumenttimaksuihin, eli ulkomaan perittäviin ja rembursseihin.
Suorissa maksuissa pankki toimii ainoastaan maksun välittäjänä. Dokumenttimaksuissa pankit välittävät maksun ohella myös toimitukseen liittyviä asiakirjoja ja valvovat sovittujen ehtojen täyttymistä.
Maksutavan valintaan vaikuttavat:
- yrityksen riskipolitiikka
- vastapuoliriskit (yritys-, maa- ja pankkiriski)
- kilpailu- ja markkinatilanne sekä kauppatavat
- kaupan koko ja kohde
- rahoituksen ja/tai maksuajan tarjoamisen tarve
- nopeus ja kustannukset.
Maksumääräys
Maksumääräys on kotimaisen tilisiirron vastine. Sen käyttö perustuu ostajan ja viejän väliseen luottamukseen, eikä maksutapa suojaa viejää maksun saamiseen liittyviltä riskeiltä. Maksumääräys on nopea ja kustannuksiltaan edullisin maksutapa. Kohdemaasta riippuen maksu on saajan tilillä 1–3 pankkipäivän kuluttua siitä, kun maksu on veloitettu maksajan tililtä.
Shekki
Shekkiä ei suositella käytettäväksi ulkomaankaupassa, sillä se on hidas ja helposti väärennettävissä. Lisäksi shekin käyttö on maksumääräystä kalliimpaa.
Ulkomaan perittävä
Ulkomaan perittävää käytettäessä pankki lähettää kaupalliset asiakirjat ostajan pankkiin, joka valvoo maksun suoritusta. Ostajan pankki ei kuitenkaan sitoudu maksamaan kauppasummaa tilanteessa, jossa ostaja ei suorita maksua tai hyväksy vekseliä. Viejälle jää näin ollen riski ostajan maksukyvystä ja -halusta. Ostaja saa asiakirjat haltuunsa vain maksua vastaan (Documents against payment, D/P) tai, jos viejä myöntää maksuaikaa, hyväksyttyään vekselin (Documents against acceptance, D/A).
Remburssi
Remburssi on ostajan pankin peruuttamaton sitoumus maksaa viejälle, kunhan tämä täyttää kauppasopimukseen perustuvat remburssin ehdot. Vahvistetun remburssin (Confirmed Documentary Credit) käyttäminen suojaa viejää myös ostajan pankkiin ja maahan liittyviltä riskeiltä. Vahvistuksessa viejän oma pankki sitoutuu maksamaan remburssin määrän, kun viejä täyttää remburssin ehdot. Oikein käytettynä remburssi on 100 % takuu maksun saamisesta.