Brexit-epätietoisuus jarruttaa investointeja Britanniaan
Britannian EU-eroon liittyvä epävarmuus on huipussaan, ja alkuperäinen eropäivämäärä on jo ehtinyt kertaalleen muuttua. Uudeksi takarajaksi määriteltiin 12.4., mutta viimeisimpien käänteiden myötä Britannia on hakemassa pidempää lykkäystä brexitin toteutumiseen. Britanniaan vientiä tekevän yrityksen näkökulmasta selkeä ratkaisu olisi parempi kuin pitkäksi venyvä siirtymäaika. Terveysteknologiayritys Elers Medical toivoo nopeaa ratkaisua, mutta ei sopimuksetonta eroa. Tulleihin, standardeihin tai maksujärjestelyihin liittyvät faktat ovat vielä auki, ja yritys pitää tuotantoinvestoinnit Iso-Britanniaan minimissä.
– Odotamme brexit-ratkaisua hämmentyneellä mielellä. Mahdollisimman nopea ero on hyvä, mutta sopimuksella. Sopimukseton brexit saattaa aiheuttaa ongelmia, jotka eivät ole vielä kellään tiedossa, Elers Medicalin toimitusjohtaja Niklas Elers tiivistää.
Sairaalainfektioiden hallintaan liittyviä tuotteita kehittävä ja valmistava Elers Medical teki vuonna 2018 merkittävän kaksivuotisen toimitussopimuksen Britanniaan, mutta nyt brexit pitää yrityksen odottavalla kannalla uusissa tuotantoinvestoinneissa.
–Meille olennaisinta on tietää lopullisen, toteutuvan brexit-sopimuksen sisältö. Aikataulun osalta voidaan sanoa, että on täysin eri asia, tapahtuuko sopimukseton ero lyhyellä aikavälillä vai epämääräinen eroaminen pidemmän ajan sisään, Elers sanoo.
Brexitin suorat tai epäsuorat vaikutukset Elers Medicalin liiketoimintaan liittyvät nimenomaan toteutumisen aikatauluun ja sen mukanaan tuomaan epävarmuuteen. Jo nyt yritys on jarruttanut investointejaan Britanniaan vietävien tuotteiden valmistuksessa.
– Myyntimme vetää paremmin kuin koskaan, ja osasyy siihen on meidän neutraali asemamme, kun seuraamme tilannetta niin sanotusti ulkopuolelta. Suurin vaikutus on ollut meidän tuotantoinvestointeihimme, joita on pitänyt tehdä eri strategialla. Tiedossamme ei ole vielä tulleihin, standardeihin tai maksujärjestelyihin liittyviä faktoja. Tässä vaiheessa pidämme Ison-Britannian liiketoimintaan liittyvät tuotantoinvestoinnit minimissä ja odotamme lisätietoja. Ehkä suurimpana yksittäisenä asiana voi mainita sen, ettemme voi lähteä siitä, että EU:n sisämarkkinoille rekisteröimämme lääkinnälliset laitteet ja tuotteet olisivat brexitin jälkeen edelleen rekisteröityjä myös Britanniassa. Joudumme mahdollisesti varautumaan rekisteröimään samat tuotteet uudelleen Britanniaa varten, mikä on sekä byrokraattista että aikaa ja rahaa vievää. Koska Elers Medicalin tuotevalikoima on laaja, tuotteiden uudelleenrekisteröinti voi tietää pahimmillaan jopa miljoonaluokkaan nousevia lisäkustannuksia.
""Emme voi lähteä siitä, että EU:n sisämarkkinoille rekisteröimämme lääkinnälliset laitteet ja tuotteet olisivat brexitin jälkeen edelleen rekisteröityjä myös Britanniassa. Joudumme mahdollisesti varautumaan rekisteröimään samat tuotteet uudelleen Britanniaa varten."
"
Infektioilta suojaavilla tuotteilla suuret kasvunäkymät
Kolmisen vuotta vanha helsinkiläinen Elers Medical Finland on kasvanut nopeasti, ja tänä vuonna konserni arvioi liikevaihtonsa yltävän yli kolmeen miljoonaan euroon.
– Me valmistamme, lisensoimme ja jakelemme tällä hetkellä sairaaloiden potilashuoneisiin sekä leikkaussaleihin patentoituja pehmusteratkaisuita, leikkaussalipöydän pehmusteita, potilaspeittoja, potilaspatjoja, potilastyynyjä sekä antibakteerisia potilasverhoja. Suunnittelemme lisäksi tulevaisuuden terveydenhuollon komposiittimateriaaleja. Tuoteryhmiä menee noin 45 eri maahan. Maailman terveysjärjestö on laskenut, että pelkästään USA:ssa ja EU-alueella kuolee vuosittain yli 100 000 ihmistä sairaalainfektioihin, Niklas Elers kertoi kesällä 2018 julkaistussa jutussa Finnveran uutishuoneessa .
Elers Medical on toistaiseksi varautunut Britannian muuttuvaan tilanteeseen muun muassa työstämällä sopimuksia yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa ottaen huomioon brexitin eri vaihtoehdot.
Mitä terveisiä Niklas Elers välittäisi yrityksille, jotka pohtivat kauppaa Britanniaan?
–Iso-Britannia on tärkeä markkina, jonne menemistä ei kannata jättää hyödyntämättä, mutta brexit-riskinhallinta tulee ottaa korostetusti huomioon. Mitä tämä riskinhallinta käytännössä merkitsee eri yrityksille, se riippuu monesta seikasta, kuten toimialasta, asiakkuuksien luonteesta ja siitä, toimiiko yritys Britanniassa oman paikallisen tytäryhtiön kautta, onko sillä mahdollista omaa tai lisenssiperusteisesta tuotannollisesta toimintaa maassa vai tekeekö yritys puhtaasti vientikauppaa.
Lue myös:
Terveysteknologia takoo ison tukun vientieuroja Suomeen (kesäkuu 2018)