Pk-yritysten hallitustyössä otettu iso askel: Katse käännetty tulevaan
Finnveran sijoitusjohtaja listaa hyvän hallituksen kokoonpanon ja tehtävät. Turkulaisen BCB Medicalin roolitus on kuin oppikirjasta.
Suomalaisyritysten kannalta kriittinen johtamisen osa-alue eli hallitustyö on parantunut selvästi viimeisen 5-10 vuoden aikana.
Finnveran sijoitusjohtaja Petri Laine arvioi, että hallituksissa suunnitellaan nykyään paljon paremmin pk-yritysten tulevaisuutta kuin aikaisemmin.
– Jos viisi vuotta sitten hallituksen kokouksissa vain 20 prosenttia ajasta suunniteltiin tulevaa ja 80 prosenttia kulutettiin menneiden asioiden käsittelyyn, niin nyt suhdeluku on 50-50. Sen pitäisi olla 80-20, Laine sanoo.
Kehityksen taustalla on monia tekijöitä. Kauppakamarien viime vuonna toteuttama pk-hallitusbarometri paljasti, että laskusuhdanne on pakottanut pk-yritysten hallituksia päivittämään strategiaa ja riskienhallintaa. Myös hallitusjäsenten koulutusta on lisätty.
Laine nostaa esiin vielä kaksi syytä: startupit ja omistajanvaihdokset. Startupeissa on yleensä rahoittajia taustalla, jotka haluavat ammattimaisen hallituksen kehittämään yritystä.
– Yrityskauppatilanteissa hyvä hallituksen puheenjohtaja on avainpeluri. Hän käy keskustelut ja toimitusjohtaja keskittyy bisnekseen, Laine sanoo.
Laineella itsellä on pitkä kokemus hallitustyöstä. Finnvera on tälläkin hetkellä sijoittajana 130 yrityksessä. Ensisijoituksia ei ole tehty enää vuodenvaihteen jälkeen, sillä varhaisen vaiheen pääomasijoitustoiminnan kehitysvastuu on siirtynyt Tekesille. Tekes ei tosin tee suoria sijoituksia, vaan toimii rahastojen kautta.
– Olemme halunneet tuoda oman pääoman ehtoista rahoitusta yhtiöihin ja olla mukana kantamassa riskiä, Laine perustelee.
Finnveran tavoitteena on irtautua yrityksistä 5-7 vuodessa, mutta pidempiäkin omistuksia löytyy listalta. Yksi sijoituksista on verkko- ja mediatietojen jalostamiseen erikoistunut M-Brain, joka on ollut Finnveran salkussa sijoitustoiminnan alusta asti eli vuodesta 2006.
M-Brainin liikevaihto on nykyään noin 40 miljoonaa euroa.
Verkostot avainasemassa
Minkälainen sitten on hyvä hallitus?
Laineen mielestä ideaalitilanteessa hallituksessa on maksimissaan kuusi jäsentä. Hallitusjäsenten taustojen täytyy olla myös riittävän erilaiset.
– Yhdellä on hyvä olla toimialakokemusta, yhdellä startup-kokemusta, yhdellä suuryritystaustaa, yhdellä myynnin johtamisen osaamista ja yhdellä rahoitustuntemusta, Laine luettelee.
Samalla puheenjohtajan rooli korostuu. Puheenjohtajalla pitää olla kykyä ja aikaa keskustella toimitusjohtajan kanssa kokousten välissäkin.
– Hallitusjäsenten tärkein lisäarvo on tuoda osaamista sekä verkostoja ja miettiä aina yrityksen etua. Suomessa on edelleen yrityksiä, joissa toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on sama henkilö. Se ei pitkällä aikavälillä toimi, Laine sanoo.
Hän painottaa ulkopuolisten hallitusjäsenten arvoa. He katsovat asioita riittävän neutraalisti.
– Pk-yritysten hallituksiin tarvitaan vielä paljon lisää raskaan sarjan yritysjohtajia.
Hallitustyölle kiitettävä
Turkulaislähtöinen kasvuyritys BCB Medical on hyvä esimerkki Laineenkin mainitsemasta hyvästä hallitustyöstä.
Terveydenhuollon tietojärjestelmätoimittajalla on hallituksessa puheenjohtajan lisäksi viisi jäsentä. Heistä kaikki ovat operatiivisen toiminnan ulkopuolella ja yksi jäsen on ulkomailta. Ulkomaalainen suomalaisyrityksen hallituksen jäsenenä on vieläkin harvinaisuus jopa suurissa yrityksissä.
– Päätimme heti alussa, että pieni koko ei saa olla tekosyy, vaan asiat pitää tehdä oikein. Hallituksen täytyy palvella koko ajan yrityksen strategiaa, sanoo hallituksen puheenjohtaja Tero Silvola.
Hänen mukaansa hallituksen jäsenten yksi suurimmista lisäarvoista on tuoda aitoja voimavaroja liiketoiminnan kehittämiseen, yhtenä esimerkkinä verkostojen luominen.
– Tämä on referenssiliiketoimintaa. Jäsenten laajan ja monipuolisen kokemuksen avulla avaamme asiakasrajapinnassa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Hallituksen jäsenet osaavat katsoa asioita myös tarpeeksi pitkälle.
Silvola antaa nykyiselle hallitukselle kouluarvosanaksi kiitettävän. Yhteistyö puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välillä sujuu niin ikään hyvin.
– Meillä on yrityksen perustaja edelleen toimitusjohtajana. Yhteistyötä on harjoiteltu ja roolit ovat selvät.
FAKTA: Hyvä hallituskokoonpano
- Hallitusjäsenten tärkein tehtävä on antaa oma osaaminen ja verkostot yrityksen käyttöön.
- Hyvässä hallituksessa on maksimissaan kuusi jäsentä. Yhdellä jäsenellä on hyvä olla kokemusta toimialalta, yhdellä startup-maailmasta, yhdellä taustaa suuryritysten johtotehtävistä, yhdellä myynnistä ja yhdellä rahoituksesta.
- Lisäksi hallitusjäsenistä kaksi on hyvä olla ulkopuolisia.
- Finnvera on sijoittajana 130 yrityksessä. Listalla on paljon mielenkiintoisia yrityksiä. Finnveran omat asiantuntijat tai kumppanit istuvat jokaisen yrityksen hallituksessa.
Teksti: Kimmo Koivikko