Content Section
Artikkelit

Pk-yritysten rahoituksen saatavuus EU:n huippua – Suomessa kaatuu vähiten hankkeita rahoituksen puutteeseen

Published date

Finnvera julkisti yhdessä Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa uusimman pk-yritysbarometrin tulokset tiistaina 12.2.2019. Barometrin pääviesti on linjassa useimpien alkuvuoden talousennusteiden kanssa. Talouskasvun nopein vaihe on ohitettu. Barometrin, ennusteiden ja ajankohtaisen hoitokeskustelunkin epäsuora viesti kannattaa ottaa vakavasti. Ikääntyvän Suomen tulevaisuuden haasteet ovat niin suuria, että nykyinen uudistumisvauhti ei riitä.

–Tarvitsemme selvästi nykyistä enemmän investointeja, omistajanvaihdoksia, uusia yrityksiä, kasvua ja kansainvälistymistä, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä

Finnveran tehtävä on tässä ympäristössä entistäkin tärkeämpi.

Rahoituksen tarjonta on kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. EU-maista Suomessa jää kaikkein vähiten hankkeita toteuttamatta rahoituksen puutteen vuoksi. Kasvun ja uudistumisen rahoituskapeikkojen avartaminen on kuitenkin välttämätöntä, ja siinä Finnveran rooli on keskeinen.

European Comission: EU Financing Gap Analysis September 2018

Euroopan komission analyysin mukaan EU-maista Suomessa jää kaikkein vähiten hankkeita toteuttamatta rahoituksen puutteen vuoksi.

 

Pk-yritysbarometrissa kysyttiin jälleen myös yritysten näkemystä rahoittajien luottopolitiikkaan. Puolet yrittäjistä kokee se olevan ennallaan, mutta lähes toinen puoli arvio sen kiristyneen.

–Pohdimme asiaa eri näkökulmista ja analyysimme jakautuu kahteen osaan. Yhtäältä arvioimme, että kokemus viittaa edelleen siihen isoon muutokseen, joka pankkien rahoitussäätelyssä tapahtui finanssikriisin jälkeen. Toisaalta myös viimeisen parin vuoden aikana on ollut nähtävissä useiden pankkien luottopolitiikan aiempaa voimakkaampi asiakaskohtainen eriytyminen, analysoi Juuso Heinilä.

European Central Bank: Survey on the Access to Finance of Enterprises in the euro area. November 2018

Euroopan keskuspankin tutkimuksen mukaan Suomessa yli 80 prosenttia pankkirahoitusta hakeneista pk-yrityksistä on saanut kaiken hakemansa rahoituksen.

 

Hyvän luottoluokituksen yrityksistä käydään pankkimarkkinassa kiivasta kilpailua, ja pankit ovat valmiit ottamaan näissä tilanteissa aiempaa enemmän riskiä myös vakuuksien osalta. Samaan aikaan heikommin luokitettujen yritysten rahoitus on kiristynyt. Finnveran näkökulmasta ratkaisevaa on varmistaa hyvien hankkeiden toteutumisen edellytykset rahoituksen keinoin.

Jaa sivu: