Vahva tarina ruokkii kasvua: It-yritys palkkaa työttömiä ohjelmoijia
Alkutakaus auttoi kuolemanlaakson ylittämisessä, kiittelee Vuoden pirkanmaalaiseksi työnantajaksi valitun BearIT:n yrittäjä Teemu Karhu. Tamperelaisen BearIT:n kasvutarina on harvinainen muihin suomalaisiin yrityksiin verrattuna. Viisivuotiaan ohjelmistoyhtiön dna:ssa on vahva sosiaalinen ulottuvuus, sillä yritys haluaa palkata töihin ensisijaisesti työttömäksi jääneitä koodareita.
Nykyään koodareista on Suomessa huutava pula, mutta viisi vuotta sitten tilanne oli toinen.
– Nokia-muutoksen aikana Pirkanmaalla vapautui paljon osaamista ja itseltänikin loppuivat työt. Päätin silloin, että osaajat on saatava takaisin töihin. Kaikki eivät pitäneet minua ihan tervejärkisenä, sanoo toimitusjohtaja Teemu Karhu.
Hänen mukaansa tarina ruokkii kasvua ja myös asiakkaat ovat alkaneet arvostaa yrityksen periaatteita. BearIT:n liikevaihto oli viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa.
Ohjelmistoyhtiö palkkasi vasta viime joulukuussa ensimmäisen, suoraan toisesta yrityksestä tulleen työntekijän. Tällä hetkellä työntekijöitä on yhteensä yli 20.
– Meillä on eksoottinen ikärakenne, sillä keski-ikä on 50:n paikkeilla. Olemme palkanneet kokeneita tekijöitä, joilla ei ole ollut sitä osaamista, jota markkinat etsivät. He ovat kuitenkin oppineet asiat 1-2 kuukaudessa. Nyt osaamisen päälle tulee vahva työkokemus. He tietävät, miten kaikki kannattaa tehdä, Karhu perustelee.
Vaikka ohjelmistoala on nyt kuuma, BearIT:n perälauta ei vuoda. Työntekijät ovat sitoutuneita yritykseen, joka antoi heille uuden mahdollisuuden työuralla.
Kova koulu
BearIT:n kasvu on huomattu muuallakin. Yhtiö palkittiin Vuoden työnantajayrityksenä Pirkanmaalla, ja se on noussut Deloitten kovimpien kasvuyritysten listalle.
Karhu myöntää, että yrityksen ensimmäiset vuodet olivat ”hemmetin kova koulu”. Korporaatiomaailmassa tukifunktiot olivat olemassa, yrittäjänä kaikki piti opetella itse.
Suurimpana haasteena oli tuottojen ja kulujen yhteensovittaminen sekä niin sanotun kuolemanlaakson ylittäminen. Kuolemanlaaksona pidetään aikaa, jolloin yritys on alle kolmevuotias.
– Rahoituksen hakeminen oli vaikeaa. Elin ensimmäiset kaksi vuotta köyhyysrajan alapuolella. En maksanut itselleni palkkaa. Finnveran alkutakaus oli aivan ratkaisevaa, että pääsin kunnolla liikkeelle. Otin silloin 20 000 euroa, jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ottaa maksimisumma, Karhu muistelee.
Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta vanhoille yrityksille.
Tuottojen ja kulujen suhde eli kassan kestävyys on ollut koetuksella etenkin ensimmäisiä työntekijöitä palkatessa.
– Ensimmäiset neljä työntekijää olivat kovia taisteluja ja palkkauksen kynnys oli muutenkin korkea. Lopulta täytyi tehdä päätös, että haluanko oikeasti kasvaa. Kasvussa suurin jarruvarjo on palkkaamisen ja kassanhallinnan yhdistäminen, Karhu sanoo.
BearIT:ssä on asetettu jo seuraava tavoite, jossa yhtenä vaihtoehtona on hakea lisää kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Yhtiö on tehnyt koeponnistuksia Sveitsissä.
– Meillä on hurjaa kansainvälistä osaamista ja aika on nyt kypsä. Meidän tarinamme kantaa kyllä ulkomaillakin, Karhu uskoo.
Turvaa yrityksesi käyttöpääoma
Finnveran rahoituspäällikkö Saija Salin tunnistaa Karhun tilanteen monista muistakin alkuvaiheen kasvuyrityksistä. Hän pitää alkutakausta hyvänä rahoitusvaihtoehtona, sillä siihen ei vaadita omarahoitusosuutta.
– Se on erittäin yrittäjäystävällinen. Alkutakauksen määrä riippuu paljon yrityksestä. Osa haluaa minimoida velan määrän, osa hakee enemmän, Salin kertoo.
Alkutakauksen lisäksi Salin suosittelee kovaa kasvua hakevia yrityksiä turvautumaan luotolliseen tiliin. Se turvaa käyttöpääomaa.
– Kassa on tiukoilla, kun henkilökuntaa palkataan paljon. Luotollinen tili tuo joustavuutta. Se on hyvä tuote kotimaisessa kasvussa. Luotollisen tilin myöntää pankki ja siihen voi hakea Finnveralta takausta, Salin sanoo.
FAKTA: Mikä alkutakaus?
- Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta vanhoille yrityksille. Takaus on tarkoitettu erityisesti aloittavan yrityksen käyttöpääoma- ja investointitarpeisiin. Se ei käy yrityskauppoihin eikä toimitilahankintojen rahoittamiseen.
- Takaus sopii erityisesti pieniin rahoituksiin. Finnveran takausosuus on enintään 80 prosenttia, ja yritykselle myönnettyjen alkutakausten määrä voi olla enintään 80 000 euroa. Takauksen vähimmäismäärä on 5 000 euroa.
- Alkutakauksen hakeminen on yritykselle helppoa; yritys esittää rahoitushakemuksen omalle pankilleen, jonka jälkeen pankki arvioi liiketoiminnan uskottavuuden ja käy läpi laskelmat sekä hakijoiden luottokelpoisuuden ennen rahoituksen myöntämistä. Pankki hakee alkutakausta Finnverasta yrityksen puolesta.
- Alkutakaus voi olla myös osa isompaa rahoituskokonaisuutta. Taatun lainan takaisinmaksuaika voi olla maksimissaan kymmenen vuotta.
Lue lisää alkutakauksesta täältä .
Teksti: Kimmo Koivikko