Yrittäjyys muuttuu kovaa vauhtia
Yrittäjyydessä on tapahtunut iso murros parin viime vuoden aikana. Etenkin naiset, korkeasti koulutetut, työttömät ja maahanmuuttajat perustavat aktiivisesti yrityksiä.
Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Juuso Heinilä sanoo, että korkeasti koulutettujen yrittäjien kasvu näkyy selvästi.
– Ict-ala työllistää Oulun alueella jo yhtä paljon kuin Nokian huippuvuosina. Täällä on paljon onnistuneita tarinoita, joissa Nokian Bridge-ohjelma auttoi uusien yritysten syntymistä. Ne ovat suoraan työllistäviä ja kovaa kasvua hakevia yrityksiä, Heinilä kertoo.
Hänen mukaansa ict-alan yritysten suurimpana kasvun jarruna on kova työvoimapula.
– Muilla toimialoilla lähdetään pienestä, ja yrityksetkin ovat aika perinteisiä, kuten ravintoloita ja partureita. Maahanmuuttajat hallitsevat pohjoisessa ravintola-alaa. Naisyrittäjät perustavat puolestaan paljon hoiva-alan yrityksiä, Heinilä jatkaa.
Finnvera ei tilastoi suoraan yrittäjäasiakkaidensa taustoja. Suomen Uusyrityskeskusten tilastoista selviää, että sen asiakkaista peräti joka kolmas on taustaltaan työtön. Korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinto on lähes puolella yrityksen perustaneista, ja naisyrittäjien osuus on yli 40 prosenttia.
Muutos on iso, sillä koko yritysmassasta miesten osuus on ollut vuosikausia kaksi kolmasosaa.
– Joillakin paikkakunnilla jopa enemmistö uusien yritysten perustajista on naisia. Näin on esimerkiksi Tampereella. Korkeasti koulutettujen osuuden nousu kertoo ihmisten ymmärtävän, ettei koulutus takaa automaattisesti hyvää palkkatyötä, sanoo Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Jari Jokilampi.
Hänen mukaansa myös epävarmat ajat näkyvät.
– Se on paradoksi. Kun on hyvät ajat, niin mennään palkkatyöhön. Taantuma tekee aktiiviseksi.
Suomen Uusyrityskeskusten kautta perustetaan noin kolmannes yrityksistä. Yhteensä Suomessa aloitti viime vuonna vajaat 28 000 yritystä.
Heinilä uskoo, että Finnveran aktiivisuus rahoittajana vaikuttaa niin ikään positiivisesti.
– Alkutakaus on hyvin selkeä ja helppo tuote. Lisäksi yrittäjälaina helpottaa toiminnan käynnistämistä ja tukee kasvua. Se voi olla monelle ratkaiseva kokonaisuus, Heinilä sanoo.
Valmis muutoksiin
Palkittu valokuvaaja Irina Kolomijets ryhtyi yrittäjäksi jo viisi vuotta sitten.
Virosta vuosituhannen alussa Suomeen muuttanut Kolomijets ehti kerätä vuosikausia alan kokemusta ennen kuin perusti oman yrityksen, Valokuvaamo Luovan, Tampereelle.
– Työpaikassa on aina tietyt raamit, ja halusin laajentaa omaa osaamistani. Suurin muutos oli se, että oman yrityksen pyörittäminen vie todella paljon aikaa. Välillä ajattelee vieläkin, kuinka helppoa oli olla vain työntekijänä, Kolomijets kertoo.
Hänen mukaansa starttirahan ja Finnveran lainan saaminen onnistui helposti. Sen sijaan paikallisessa Uusyrityskeskuksessa käytiin tarkasti liiketoimintaa läpi.
– Haaveet olivat haaveita. En halunnut alun perin ottaa passikuvia, mutta se oli pakko. Otan niitä vieläkin, Kolomijets sanoo.
Kolomijets kannustaakin aloittavia yrittäjiä olemaan joustavia ja valmiita muutoksiin, jos alkuperäiset suunnitelmat eivät toimi.
– Asiakkaita kannattaa kuunnella ja heidät pitää tuntea. Lisäksi verkostoituminen on todella tärkeää menestyksen kannalta.
FAKTA: Yrittäjyys murroksessa
- Suomen Uusyrityskeskuksen asiakkaista joka kolmas yrittäjyyttä suunnitteleva on työtön. Uusyrityskeskusten kautta perustetaan arviolta kolmannes kaikista yrityksistä. Viime vuonna Suomessa syntyi vajaat 28 000 uutta yritystä.
- Yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinto on 46 prosentilla uusista yrittäjistä.
- Naisten osuus on myös nousussa. Koko maassa 45 prosenttia uusista yrityksistä on naisten perustamia. Joillakin paikkakunnilla jopa enemmistö on naisia.
- Vajaa viidennes uusista yrittäjistä oli viime vuonna alle 24-vuotiaita. Tutkimusten mukaan 18-24-vuotiaista 20 prosenttia haluaa ryhtyä yrittäjäksi seuraavan kolmen vuoden aikana.
Tutustu rahoituksen hakemiseen perustettavalle yritykselle
Lue lisää alkutakauksesta ja yrittäjälainasta .
Teksti: Kimmo Koivikko