Finnveran myöntämät takaukset lainojen tavoin valtiontukitarkastelun piiriin
Julkisomisteisena rahoitusyhtiönä Finnvera Oyj:n tulee rahoituspalveluita tarjotessaan noudattaa EU:n valtiontukisääntelyä. Vuoden 2010 alusta alkaen valtiontukitarkastelussa ovat lainojen lisäksi myös Finnveran myöntämät takaukset.
Finnveran myöntämiin lainoihin ja takauksiin katsotaan sisältyvän valtiontukea, mikäli yritykseltä rahoituksesta perittävä hinta on pienempi kuin EU-komission määrittelemä vertailuhinta. Finnvera tarkistaa jokaisen rahoituspäätöksen yhteydessä, sisältyykö rahoitukseen laskennallista valtiontukea vai ei. Mikäli rahoituksen katsotaan sisältävän tukea, Finnvera valitsee tapaukseen sovellettavan tukimuodon ja huolehtii, että rahoituksessa noudatetaan tukimuotoon liittyviä ehtoja. Kansainvälisistä sopimuksista johtuen viennin takaukset tulee kuitenkin aina hinnoitella siten, että niihin ei sisälly tukea.
Tukimuodoista riippumatta Finnveran rahoituksen myöntäminen perustuu aina tapauskohtaiseen harkintaan, ja rahoituksen hintaan vaikuttavat mm. asiakkaan arvioitu takaisinmaksukyky sekä käytettävissä olevat vakuudet.
Tukitarkastelu
Valtiontukitarkastelu tehdään valitusta tukimuodosta riippuen joko hankekohtaisesti tai yrityskohtaisesti. Hankekohtaisessa tuessa tuen määrä ei saa ylittää tiettyä, EU-komission määrittämää osuutta hankkeen kustannuksista. Yrityskohtaiselle tuelle taas on määritetty enimmäismäärä, jonka verran tukea yritys voi saada kolmen vuoden ajanjaksolla.
Tukitarkastelussa otetaan huomioon myös tuet, jotka yritys saa tai on saanut muilta julkisilta tahoilta, kuten esim. kunnat, ELY-keskukset ja Tekes. Yrityskohtaisen tukitarkastelun edellytyksenä onkin, että yritys on itse tietoinen eri tahoilta saamansa yrityskohtaisen tuen yhteismäärästä tarkastelujaksolla.
Finnveran myöntämän rahoituksen sisältämästä yrityskohtaisesta tuesta toimitetaan yritykselle kirjallinen laskelma siinä vaiheessa, kun tukea sisältävää lainaa nostetaan ensimmäisen kerran tai kun tukea sisältävä takaus tulee voimaan.
Tukimuodot
Investointeihin myönnettävä Finnveran rahoitus voi sisältää yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen mukaista, pk-yrityksille myönnettävää investointi- ja työllisyystukea (ns. pk-tuki). Pk-tuki on hankekohtaista tukea, ja sen osuus ei saa pienillä yrityksillä ylittää 20 %:a ja keskisuurilla yrityksillä 10 %:a investoinnin kustannuksista.
Finnveran rahoitus voi sisältää myös yrityskohtaisesti kertyvää, ns. vähämerkityksellistä tukea. Vähämerkityksisenä tukena Finnverassa on käytössä 500 000 euron väliaikainen tuki vuoden 2010 loppuun saakka, johon asti se korvaa ns. de minimis -tuen. Vuoden 2011 alusta alkaen käytössä on jälleen de minimis -tuki, jonka enimmäismäärä yritykselle kolmen vuoden aikana on 200 000 euroa.
Finnveran käytössä olevien tukiohjelmien kuvaukset ja valtiontukea koskevat keskeiset säädökset löytyvät alla olevan linkin kautta.