Content Section
Uutiset

Suomalaiset tarttuvat maailman ympäristöhaasteisiin

Published date

Cleantech- ja biotalousbisneksen polttopisteessä ovat tällä hetkellä energiantuotanto, liikenne ja ruoka sekä ylipäätään hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Suomalainen yhteistyöverkosto tuottaa ratkaisuja globaaleihin ympäristöongelmiin.

Cleantechista puhutaan silloin, kun yritys kehittää ympäristönäkökohdista myös muiden toimintaa, ei vain omaansa. Tällä hetkellä cleantech-yritykset toimivat pitkälti b-to-b-puolella. Tuleva trendi on, että cleantech laajenee entistä enemmän myös kuluttajabisnekseen, ja kuluttajia autetaan toimimaan kestävämmin.

”Uuden sukupolven kuluttajat ovat myös entistä tietoisempia kestävästä kehityksestä ja tulevatkin tulevaisuudessa lisääntyvässä määrin vaikuttamaan ja muuttamaan perinteisiä b-to-b liiketoimintamalleja. Suomalaiset cleantech-yritykset ovatkin jo heräämässä tähän trendiin, joka näkyy jo kansainvälisillä markkinoilla, jossa kasvava keskiluokka on entistä tietoisempi kulutuskäyttäytymisestään ja vaikutusmahdollisuuksistaan”, arvioi Finpron Head of Industry Ilkka Homanen.

Cleantech-yrityksille löytyy kysyntää Suomesta, mutta suurimmat markkinat ovat ulkomailla, missä myös ympäristöongelmat ovat suurempia. Ympäristöongelmien lisäksi markkinan kehittyminen tarvitsee avuksi lainsäädäntöä.

”Ympäristölainsäädäntö on ollut voimakas kehityksen ajuri, ja lainsäädännön avulla voidaan luoda edelläkävijämarkkinoita.  Esimerkiksi paljon keskustelua herättänyt rikkidirektiivi on parantanut ilman laatua, mutta se on luonut markkinoita muun muassa kaasumoottoreille ja suomalaisille biopolttoaineille. Jotta markkina syntyy, ei riitä, että on ongelma, pitää olla regulaatiota, valvontaa ja sanktioita”, sanoo yrittäjä Kaisa Hernberg.

Hyönteisbisneksen markkina on maailmalla

Yrittäjä Santtu Vekkeli kehitti kellarissaan hyönteisten kasvatusjärjestelmän, jota myydään nyt globaalisti. Käytännössä Vekkelin innovaatiolla voi muuttaa esimerkiksi oman varastonsa hyönteisfarmiksi. Hyönteisiä arvostetaan ravintona maailmalla, ja Thaimaassa hyönteiset ovat kilohinnaltaan kalleinta lihaa.

Hyönteisravinnon etuna on myös se, että hiilidioksidipäästöjä syntyy tuotannossa selkeästi vähemmän kuin muussa lihantuotannossa. Vekkeli raivasi tiensä rohkeasti rahoittajien puheille, mutta myös kuluttajilla on ollut tärkeä rooli bisneksen kasvussa.

”Aasiassa lähes kaikki tuotteet myytiin aiemmin torituotteina. Kun ensimmäiset länsimaiset tuotteet tulivat kaupan hyllyille, kuluttajat innostuivat ostamaan ja torilaatu ei enää riittänyt valmistajille. Nyt tarvitaan parempia farmeja. Käytännössä kuluttajat ovat saaneet meidän markkinamme aikaan”, yrittäjä Santtu Vekkeli kertoo.

Miten yritys voi päästä kasvupolulle?

Team Finland -organisaatiot auttavat yrityksiä kansainvälistymään. Tekes erityisesti alkuvaiheessa ja Finpro hieman myöhemmin, kun kasvusuunta alkaa olla selvillä. Finnveralta taas voi saada apua esimerkiksi riskeiltä suojautumisessa. 

”Rahoituksen myöntäjinä meitä kiinnostaa erityisesti se, millaista osaamista yritykseltä löytyy sekä mikä on kansainvälinen kysyntä. Lisäksi ratkaisee, mihin yritys tähtää ja kuinka kunnianhimoisia suunnitelmia sillä on. Pitää olla resurssit jatkuvaan toimintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen”, sanoo Tekesin ohjelmapäällikkö Tuula Savola.

Finnvera on viimeisen viiden vuoden aikana myöntänyt tasaisesti rahoitusta cleantech-alan yrityksille. Syyskuun loppuun mennessä 2016 rahoitusta oli myönnetty 15 miljoonaa euroa ja hankkeita oli 33 kappaletta. Vuosina 2013-2015 rahoitusta myönnettiin vuosittain 26-33 miljoonaa euroa.

Aiheesta keskustelivat #tiimitavattavissa-lähetyksessä Finpron Head of Industry Ilkka Homanen, Tekesin ohjelmapäällikkö Tuula Savola sekä yrittäjät Kaisa Hernberg ja Santtu Vekkeli.

Seuraava #tiimitavattavissa-lähetys on torstaina 17.11. teemalla sytyttääkö suomalainen intohimo myös maailmalla. Live-keskustelut käydään klo 10-10.45 ja klo 14-14.45.

Team Finland auttaa suomalaisyrityksiä kansainväliseen menestykseen. Tarjoamme asiantuntijapalveluita, rahoitusta ja mahdollisuuden verkostoitua alan huippujen kanssa. Team Finlandin keskeiset toimijat Tekes, Finnvera ja Finpro työskentelevät nyt saman katon alla Helsingin Ruoholahdessa. Tiimiin saa yhteyden puhelimitse yhteisen palvelunumeron kautta sekä chatissa. Kysymyksiin vastataan syksyn aikana myös live-lähetyksissä, joissa koko tiimi on tavattavissa. #tiimitavattavissa tarjoaa maan terävimmät näkemykset ja parasta käytännön apua kansainvälistymiseen.

Lisätietoa: www.tiimitavattavissa.fi palvelunumero: 029 502 0510 #tiimitavattavissa

Jaa sivu: