Content Section
Uutiset

Talotehdas Karelment otti avainhenkilöt omistajiksi

Published date
Henkilöstö on käyttämätön voimavara yritysten omistajina. 

Yrittäjät eivät aina tule ajatelleeksi omaa henkilökuntaa, kun yritykselle tarvitaan jatkaja tai lisää omistajia. Tutkimusten mukaan yrityksen myynti ulkopuoliselle on yrittäjälle yleisin vaihtoehto. Vain joka kymmenes uskoo jatkajan löytyvän yrityksen omasta johdosta tai avainhenkilöstöstä.

Talotehdas Karelmentin yrittäjien oli pakko miettiä yrityksen tulevaisuuden omistusrakennetta, kun yksi kolmesta omistajasta menehtyi viime vuonna.

- Talven yli mentiin siten, että kuolinpesä oli yksi omistajista, sanoo yrittäjä ja toimitusjohtaja Ari Kilpeläinen.

Yrittäjät päätyivät pohdinnan jälkeen ratkaisuun, jossa kolme yrityksen muuta avainhenkilöä tuli mukaan omistajiksi. Nyt yhtiöllä on viisi omistajaa, kaikki tasaosuuksin.

- Järjestely oli hieno asia, sillä halusimme sitouttaa avainhenkilöt. Saimme myös lisää osaamista suunnittelu- ja talouspuolelle sekä vahvistimme yrityksen omaa pääomaa. Kaikilla on sama hanskat käteen ja töihin -ajattelumalli, Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan aloite järjestelyyn tuli häneltä ja toiselta pääomistajalta. Varsinaiset neuvottelut osakekaupasta alkoivat keväällä ja päättyivät jo heinäkuussa.

Neuvottelujen keskiössä olivat yrityksen arvo, yhteiset pelisäännöt ja kauppojen rahoitus. Finnvera on ollut mukana rahoittamassa kauppaa.

- Jouduimme teettämään arvonmäärityksen ulkopuolisella jo viime syksynä. Sen pohjalta mietimme hinnan. Näkemykset eivät olleet kaukana toisistaan, vaikka siihen tietynlaista kaupankäyntiä liittyikin, Kilpeläinen vahvistaa.

- Teimme myös osakassopimuksen. Aikaisemmin sellaista ei ollut. Sopimuksessa on useita sivuja tekstiä. Sinne on pyritty tekemään mahdollisimman selvät pelisäännöt, hän jatkaa.

Rankasta vuodesta huolimatta Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa sijaitseva Karelment onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan 3,9 miljoonaan euroon.
Yhtiö on tullut tunnetuksi Samitalo-omakotitaloista. Lisäksi puolet liikevaihdosta syntyy rivi- ja paritaloihin toimitettavista rakennusmateriaaleista. Yrityksille suunnattu hallirakentaminen on vielä käynnistysvaiheessa.

- Pyrimme pientalopuolella edelleen erikoistumaan ja tarjoamaan ekologisia ratkaisuja. Rakennusliikepuolella on paljon potentiaalia ja uskon, että palvelun joustavuus on yksi vahvuuksistamme. Myyntiin pitää kuitenkin panostaa, Kilpeläinen listaa.

Kovaa kasvua idässä

Karelmentin omistusjärjestelyt ovat yksi esimerkki yrityskaupoista Pohjois-Karjalassa. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi maakunnassa alkuvuonna huimaa vauhtia.

Finnveran tilastojen perusteella Pohjois-Karjalassa yrityskauppoja tehtiin tammi-kesäkuussa 44 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvu on viidenneksi kovinta koko Suomessa. Vain Etelä-Karjala, Kainuu, Lappi ja Kanta-Häme ylsivät kovempiin kasvulukuihin.

Suomessa toteutettiin alkuvuonna 550 yrityskauppaa, joissa Finnvera oli rahoittajana. Pohjois-Karjalan osuus kaikista kaupoista on vajaat seitsemän prosenttia.

Finnveran Itä-Suomen aluejohtaja Mikko Vänttinen sanoo, että pienemmissä yrityskaupoissa ostajana on yleensä uusi yrittäjä. Isommissa kaupoissa yritykset puolestaan hakevat kasvua investoimalla uuteen liiketoiminta-alueeseen.

- Toimialarajat ovat hämärtyneet. Yritykset eivät osta vain kilpailijoita, vaan laajentavat toimialojen yli. Muutosta on myös siinä, että entistä nuoremmat luopuvat yrityksistään. Ne yritykset ovat alusta asti myyntikunnossa, Vänttinen kertoo.

Hänen mukaansa kasvua selittää aktiivinen tiedotus alueen yrittäjille. Omistajanvaihdosiltoja on järjestetty ympäri maakuntaa.

- Työ kantaa hedelmää pienellä viiveellä. Myyjät täytyy ensin saada aktivoitumaan ja näkemään oman yrityksensä arvo realistisesti. Rahoittaja on paras arvioimaan hintaa, jos kauppaan tarvitaan vierasta pääomaa, Vänttinen sanoo.

Suomessa tehdään vuosittain arviolta 2 000–3 000 yrityskauppaa. Finnvera on mukana rahoittamassa yli tuhatta omistajanvaihdosta.

FAKTA: Tiedätkö yrityksesi arvon?
  • Muista, että yrityskaupassa ostajan tarpeet on tärkeintä huomioida kaupan onnistumiseksi.
  • Liiketoiminnan pitää olla kannattavaa. Mikä on yrityksen kasvu ja käyttökate suhteessa toimialan mediaaniin?
  • Putsaa taseesta kaikki liiketoiminnan kannalta ylimääräinen, kuten autot ja sijoitusvarallisuus sekä kiinteistöomistukset.
  • Oman yrityksen arvo pitää tietää, vaikka omistajanvaihdos ei olisikaan edessä lähivuosina. Se antaa pohjan yrityksen johtamiseen ja kehittämiseen.
  • Joillakin toimialoilla pidetään suuntaa-antavana nyrkkisääntönä, että yrityksen arvo on suunnilleen käyttökate kertaa 3. Myyjä katsoo yleensä historiallista tuottoa, ostaja taas tuottoja tulevaisuudessa.
  • Aloita omistajanvaihdoksen suunnittelu ajoissa, viimeistään 3–5 vuotta ennen yrityskauppaa.

Testaa millainen yrityksesi taloudellisiin tunnuslukuihin perustuva laskennallinen arvo voisi olla. Laske yrityksesi arvo .

Lisää tietoa omistajanvaihdoksista .

Jaa sivu: