Terveysteknologia tarjoaa mahdollisuuden kansainvälisiin menestystarinoihin
Team Finlandin ensimmäisessä #tiimitavattavissa-keskustelussa oli aiheena Kansainvälistä kasvua terveydestä. Live-lähetyksissä käsiteltiin suomalaista terveysteknologiaa, sen rahoitus- ja tukijärjestelmiä ja lukuisia syitä luoda kansainvälisiä menestystarinoita.
Terveysala on yksi Suomen viennin kärkisektoreista. Terveyspalveluiden kehittäminen on globaali megatrendi ja suuri mahdollisuus alan suomalaisyrityksille.
Aamupäivän livelähetyksessä Team Finland -talossa olivat keskustelijoina Planmeca Oy:n hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä sekä kansainvälisesti tunnetun Method Putkiston kehittäjä ja kouluttaja Marja Putkisto. Team Finlandin keskustelijoina toimivat terveys- & hyvinvointi -alan toimialajohtaja Nora Kaarela Finprosta, vientikaupan rahoituksen tiimipäällikkö Eeva-Maija Pietikäinen Finnverasta ja Terveyttä biteistä -ohjelman päällikkö Kari Kataja Tekesistä.
Keskustelussa pureuduttiin yhteistyön teemaan, jota erityisesti maailman johtava hammashoitoteknologian yritys Planmeca Oy on voimakkaasti painottanut omassa toiminnassaan.
– Toiminnan alussa, kun rahaa oli vähän, saamamme avustus oli ratkaiseva Planmecan liikkeellelähdössä 1980-luvulla. Menimme markkinoille Skandinavian maihin ja osaan Länsi-Eurooppaa, joiden jakelijoista iso osa on nyt meidän omistuksessamme, totesi Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä.
Planmeca on yksi maailman johtavista hammashoitolaitteiden valmistajista, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan. Vientiin menee 98 prosenttia tuotannosta. Yritys saavutti alkuvuodesta erityistä tunnettuutta, kun yhtiön tekemän 3D-mallinnuksen avulla toteutettiin Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto.
Team Finland tukee yrityksiä kansainvälistymisessä
– Tekes astuu kuvaan, kun ensiksi on hyvä tuote, lupaava tiimi sekä kyky ja halu kansainvälistyä. Kun yritys ottaa riskin, me jaamme riskin sen kanssa, kertoi Terveyttä biteistä -ohjelman päällikkö Kari Kataja Tekesistä.
Finpro tunnistaa kansainvälisiä markkinamahdollisuuksia ja auttaa yrityksiä tarttumaan niihin. Lisäksi Finpro houkuttelee kansainvälisiä investointeja ja matkailijoita Suomeen.
– Meidän tehtävämme on viedä suomalaisten terveysalan yritysten tarjoamaa niille markkinoille, joilla on kysyntää. Terveysalalla kansainvälisten asiakkaiden tarpeet ovat sen verran monimuotoisia, ettei yksittäinen suomalaisyritys pysty niihin vastaamaan. On vaikuttavampaa lähestyä asiakasta yhteisellä tarjoamalla. Tässä Finpro auttaa, kertoi terveys- & hyvinvointialan toimialajohtaja Nora Kaarela Finprosta.
Keskustelua käytiin myös vientikauppojen rahoituksesta.
– Tässä Finnveralla on keskeinen rooli. Finnvera kantaa ulkomaisiin ostajiin ja ostajien maihin liittyvää luottoriskiä. Tarjoamme erilaisiin tilanteisiin sopivia rahoitusratkaisuja. Yritykseltä odotetaan kuitenkin aina myös omaa rahoitusta. Yrityksellä itsellään tulee olla kasvuhalua ja kasvun tekijöitä, sanoi vientikaupan rahoituksen tiimipäällikkö Eeva-Maija Pietikäinen Finnverasta.
Yksi lupaavimmista aloista Suomessa
– Terveysteknologia on yksi lupaavimmista aloista Suomessa. Meillä on Suomessa etulyöntiasema muihin maihin nähden. Tämä perustuu koulutukseen, tutkimukseen ja hyvään terveydenhuoltojärjestelmäämme, sanoi Kari Kataja.
Method Putkiston kehittäjä ja kouluttaja Marja Putkiston mukaan suomalaisten myyntiosaamisessa on vielä kehitettävää.
– Tarvitsemme out of the box -ajattelua. Historiamme on sellainen, että kommunikointikulttuurimme on puolustautuva, ei kommunikoiva. Mutta suomalaiset ovat hyviä tiimi-ihmisiä, sanoi Marja Putkisto.
Keskustelussa todettiin yhteen ääneen, että teknologian ohella tarvitaan hyvää muotoilua, joka ei tarkoita ainoastaan estetiikkaa vaan myös toimivuutta.
– Hyvin muotoiltu ja ergonominen potilastuoli, jossa ihminen on rentoutunut, mahdollistaa sen, että hammaslääkäri voi tehdä työnsä tarkoituksenmukaisesti, havainnollisti Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä.
– Välineiden ei tulisi tulla itsetarkoitukseksi. Ihminen tarvitsee ihmistä voidakseen hyvin. Aseenteemme tulisi olla ”how can we help you?”, Marja Putkisto jatkoi.
Osaammeko kertoa tarinaamme?
Keskustelun isäntä, toimittaja Jukka Relander esitti kysymyksen, osaammeko me suomalaiset kertoa tarinaamme maailmalla.
– Osaamme ja meidän pitää osata. Viemme Suomen viestiä päättäjille eri maihin. Tasoitamme tietä. Luomme positiivista Suomi-kuvaa, jolloin kaupankäynti on paljon helpompaa, painotti Kari Kataja Tekesistä.
– Suomen terveysalan vahvuudet ja maamme erinomaisen terveydenhoitojärjestelmän rummuttaminen on meille korkea prioriteetti, sanoi terveys- & hyvinvointi -alan toimialajohtaja Nora Kaarela Finprosta.
Planmecan hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä tiivisti terveisensä kansainvälistyville yrityksille.
– Vientiin tulee satsata niin paljon kuin on rahaa. Mennä maihin, joista asiakas löytyy. Asiakas ja hänen tarpeensa tulee tuntea, asiakkaan kuuntelu on tärkeää. Rahaa vientiponnisteluihin saa vienti- ja messutuista, joita saa Team Finlandilta. One stop shop -toiminta on mahdollistettu todella hyvin nyt kun Team Finland on muuttanut saman katon alle. Tätä siilojen purkamista pitää jatkaa.
Miten maailma valloitetaan? – Case Commit Oy
Iltapäivän keskustelussa tutustuttiin Commit Oy:n tarinaan. Vuonna 1989 perustettu ohjelmistoyritys kehittää ratkaisuja terveydenhuollon organisaatioille. Yhdessä pohdittiin menestykseen vaikuttaneita tekijöitä ja keskusteltiin julkisten tukien vaikutuksesta kasvun rakentumiseen. Keskusteltavana oli, missä määrin kasvuhakuinen ja kansainvälistymiseen tähtäävä Commit on Tekesin ja Finpron unelma-asiakas. Lisäksi tutkailtiin terveysalan ja erikoistuneiden softien yleisiä näkymiä.
Kansainvälistymisen askelmerkkeihin opastivat Commit Oy:n toimitusjohtaja Markku Myllylä. Team Finlandia edustivat Kari Katajan lisäksi Finnveran rahoituspäällikkö Laura Strandberg sekä Digital Hospitals -kasvuohjelman ohjelmajohtaja Eero Toivainen Finprosta.
Keskustelut voi katsoa jälkilähetyksenä osoitteessa:
Team Finland -palvelunumero: 029 502 0510