Yrittäjyys on varteenotettava uravaihtoehto nuorelle
Korkea koulutus ei enää takaa automaattisesti töitä etenkään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Oman yrityksen perustaminen on monelle tapa työllistyä ja päästä tekemään itseä kiinnostavia asioita. Finnvera rahoittaa nuoria yrittäjiä lainoin ja takauksin.
Kun Reetta Karppinen, 34, valmistui äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, olivat uranäkymät heikot Karppisen kotiseudulla Keski-Suomessa, jossa hän halusi pysyä.
Huonojen työllistymisnäkymien vuoksi Karppinen teki rohkean päätöksen yritystoiminnan aloittamisesta ja perusti kesäkahvila-ravintolan Jyväskylän seudulle tänä keväänä.
- Minulla on opettajankoulutuksen lisäksi myös palvelualan koulutus ja lähes kymmenen vuoden kokemus alalta, joten yrittäjäksi ryhtyminen tuntui luontevalta. Oman toiminimen kautta saan toteuttaa työtäni parhaaksi katsomallani tavalla.
Yritystoiminnan alussa Karppinen joutui perustelemaan monelle ratkaisuaan. Hän ei juurikaan kuullut kannustusta siihen, että oli työllistämässä itseään ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös muita.
- Monet näkevät kesäkahvila-ravintolan pyörittämisen usein pienenä puuhasteluna, jolla ei ole mitään suurempaa merkitystä. En pyrikään saamaan liiketoiminnastani uutta Suomen vientituotetta, vaan minulle riittää se, että asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tulevat uudelleen.
Samat kysymykset askarruttavat kaikenikäisiä yrittäjiä
Yrityksen rahoitukseen Karppinen sijoitti hieman omaa rahaa, ja loppu onnistui Finnveran kautta. Yhdellä puhelinsoitolla Karppinen sai ohjeet, miten toimia.
- Kun lopulta asioin paikan päällä, niin homma oli sillä selvä. Finnverassa asiat selitettiin niin hyvin, että jopa tällainen humanistitaustainen henkilö ymmärsi.
Finnvera tarjoaa nuorille yrittäjille rahoitusta lainoin ja takauksin ja voi yksin rahoittaa pienyrityksiä viidestä tuhannesta viiteenkymmeneentuhanteen. Hakeminen käy kätevästi Finnveran sähköisen asioinnin kautta.
- Yrittäjiä mietityttävät samanlaiset kysymykset oli kyseessä sitten nuori tai vanhempi yrittäjä. Yleensä kysytään, mitä rahoituksen saamiseen vaaditaan ja mitä rahoitusta myönnettäessä kysytään. Nuorilla on hyvä asenne yrittäjyyteen, ja yrityksen perustaminen nähdään kiinnostavana uravaihtoehtona, Finnveran rahoitusneuvoja Marika Ronkainen kertoo.
Rahoitusta myönnettäessä arvioidaan erityisesti yrityksen edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Lisäksi katsotaan yrittäjän koulutusta ja kokemusta sekä toimialamarkkinoiden ja paikallisen kilpailun tilannetta.
Keväällä 2015 Finnvera otti käyttöön alkutakauksen, jolla voidaan rahoittaa alle kolme vuotta toimineita yrityksiä. Finnveran takausosuus pankin lainalle voi olla enintään 80 prosenttia tai yhteensä 80 000 euroa. Alkutakaus auttaa saamaan rahoitusta pankeista erilaisiin investointeihin ja käyttöpääomatarpeisiin. Yritys esittää rahoitushakemuksen pankille, joka hakee takausta Finnverasta.
Huolella suunniteltu toiminta auttaa alkuun
Karppisen mukaan kesäkahvila-ravintolan tulevaisuus näyttää valoisalta haastavasta taloustilanteesta huolimatta.
- Pienten paikkojen palveluille on kysyntää. Ainoa haaste on apukäsien palkkaaminen, sillä se on todella kallista. Täytyy itse olla valmis venymään todella pitkiin päiviin.
Karppisen mielestä yrittäjyys ei ole ikäkysymys vaan enemmänkin persoonakysymys. Hän rohkaisee erityisesti nuoria aloittelevia yrittäjiä soittamaan ja käymään kaikki mahdolliset tahot läpi ja esittämään tuhansia kysymyksiä. Hän on oppinut, että huolella suunniteltu toiminta ja laskelmat auttavat hyvin alkuun.
- Vastoinkäymisiä ja valvottuja öitä tulee varmasti, mutta jos on vahva näkemys omasta yritystoiminnasta, niin kannattaa lähteä viemään sitä eteenpäin. Jos lopulta käy niin, ettei yritystoiminta kannata, niin onpahan ainakin yrittänyt!
Finnveran neuvot nuorelle yrittäjälle:
- Kannattaa lähteä liikkeelle liiketoimintasuunnitelmasta ja laskelmista. Rahoitushakemuksen täyttö käy nopeasti, kun yrityssuunnitelma on jo selvillä.
- Omayrityssuomi-palvelussa on sähköisiä työkaluja suunnitelman laatimiseen ja monipuolista tietoa yrittäjyydestä, yritysmuodoista ja rahoituksesta.
- Uusyrityskeskuksista voi varata maksuttoman ajan yritysneuvontaan, jossa kerrotaan eri tahojen, kuten Finnveran, ELY-keskuksen, Tekesin ja pankkien, tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista.
- Aloittavan yrittäjän neuvontaa saa Yritys-Suomen puhelinpalvelusta puh. 0295 020 500 sekä www.yrityssuomi.fi-verkkosivuilta.
- Rahoitushakemuksen voi lähettää Finnveran sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää:
Liiketoiminnan aloittaminen