Yrittäjä selätti pandemian ja terveysmurheet: Nyt viljattoman leivän valmistajat hamuavat ulkomaille
Koronapandemia pakotti tuhannet yritykset muovaamaan omaa liiketoimintaansa. Kuopiolainen Ketoinen Oy perustettiin koronan aikana, kun ravintola-alan yrittäjät miettivät keinoja liiketoimintansa pelastamiseksi. Liikeidean syntyyn vaikuttivat myös perustajaosakkaan terveyshuolet. Yhtiö on lähtenyt nopeasti kasvuun ja tähtää jo kansainvälisille markkinoille.
23.11.2022
Suomalainen elintarvikeala aikoo ottaa isoja harppauksia viennissä, sillä tavoitteena on elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2025 mennessä. Viime vuonna elintarvikkeita myytiin ulkomaille 1,8 miljardilla eurolla, pääosin muihin EU-maihin.
Yksi tavoitteista on nostaa myös kansainvälisillä markkinoilla toimivien pk-yritysten määrää.
Matalahiilihydraattisia, kuitupitoisia ja korkeaproteiinipitoisia elintarvikkeita valmistavan Ketoisen historia on perinteisiin elintarvikealan yrityksiin verrattuna lyhyt, mutta kasvuvauhti on kova. Yrityksen liikevaihtotavoite ensi vuodelle on 2–5 miljoonaa euroa.
Ketoinen perustettiin keskellä koronapandemiaa helmikuussa 2021. Vajaassa kahdessa vuodessa omistajat ovat onnistuneet saamaan keto-leivän myyntiin suuriin kauppaketjuihin, investoineet tehtaaseen ja houkutelleet pääomasijoittajan mukaan tukemaan kasvua sekä kansainvälistymistä. Yrittäjät käyvät parhaillaan neuvotteluja leipien viennistä ulkomaille. Uusia päänavauksia tulee jatkuvasti myös suomalaisiin ravintola- ja kahvilaketjuihin.
– Meidän visiomme on olla Euroopan johtava vatsaystävällisten tuotteiden brändi vuonna 2025, kiteyttää toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren.
Virallisesti tuotetta on markkinoinnissa kutsuttava leipäseksi, sillä leipä-sana edellyttää viljan käyttöä raaka-aineena. Kuopiolaisyrityksen leipien ainesosia ovat muun muassa manteli, pellavansiemen, psyllium, perunakuitu ja perunatärkkelys.
Leivän lisäksi Ketoinen valmistaa tällä hetkellä viljattomia sämpylöitä ja uutuutena markkinoille on tulossa viljaton pitsapohja.
Leivän synty vaati paljon testausta
Ketogeeniset tuotteet sisältävät vähän hiilihydraatteja, mutta runsaasti rasvaa ja proteiinia. Lopputuloksena ihmisen elimistö alkaa hyödyntää energiana niin sanottuja ketoaineita, joita on kertynyt sen omiin rasvavarastoihin.
Ketogeenista ruokavaliota käytetään muun muassa painonhallinnassa ja sairauksien, kuten diabeteksen ja epilepsian hoidon yhteydessä. Myös keliaakikot suosivat viljattomia tuotteita.
– Kun toinen ravintolasulku tuli, kuntoni romahti ja menin lääkäriin. Lääkäri määräsi ensin burn outin takia sairauslomaa, mutta oloni vain huononi. Mietin, liittyisikö tämä kaikki aiempaan haasteelliseen lapsen synnytykseen. Tutkimuksissa huomattiin, että synnytys oli aiheuttanut aivoverenvuodon ja aivolisäkkeen häiriön. Onneksi hormonilääkitys auttoi. Halusin kuitenkin kokeilla ketogeenista ruokavaliota hormonitasapainon ylläpitämiseksi, Lahnavik-Hoffren muistelee.
Samalla hän alkoi valmistaa itse keto-leipiä, jonka seurauksena syntyi liikeidea. Uuden leivän reseptiikka ja tuunaus tuotantokelpoiseksi vaati satoja eri testiversioita. Yrittäjän mukaan lopputuloksena syntynyt leipä on ravintoarvoiltaan, maultaan ja koostumukseltaan onnistunut. Lisäksi ajoitus oli täydellinen.
Rahoittajat ovat vahvasti kasvun tukena.
Paikallinen K-kauppa innostui tuotteesta niin paljon, että Lahnavik-Hoffren sai numeron suoraan Keskon tavarakauppajohtajalle. Ensimmäiset lavat Keskolle lähtivät kaksi kuukautta yrityksen perustamisen jälkeen ja seuraavaksi Ketoinen vastaanotti tilauksen S-ryhmältä.
– Teimme kehitystyön ravintolan keittiössä ja kotona. Meillä oli pieni leipomo Kuopiossa ennen kuin rakensimme tehtaan. Sen kapasiteetti on 150 lavallista leipää viikossa, yrittäjä kertoo.
Yksi uusi aluevaltaus leiville ovat sairaanhoitopiirit. Ketoinen toimii myös yhteistyössä eri tutkimusyhteisöjen kanssa.
Vienti vaatii rahaa ja osaamista
Kansainvälistyminen edellyttää rahoitusta ja osaamista. Lahnavik-Hoffrenin yhtiökumppaneina ovat olleet alusta asti operatiivisista toiminnoista vastaava Anni Hoffren ja tuotekehitystä sekä markkinointia vetävä Nanna Mononen.
Kesäkuussa Ketoinen sai päätökseen ensimmäisen rahoituskierroksen, kun paikallinen pääomasijoittaja Nostetta Ventures tuli mukaan vähemmistöomistajaksi. Lisäksi rahoituskierrokseen osallistui tunnettuja yksityissijoittajia, kuten Mika Sutinen ja Ari Lahti. Toinen rahoituskierros on jo suunnitteilla.
Ketoisen kasvumatkalla on ollut mukana myös muita ulkopuolisia rahoittajia, kuten Finnvera.
– Rahoituksella on ollut merkittävä rooli kaikessa. Rahoituksen rinnalla verkostoilla ja osaamisella on iso arvo varsinkin kansainvälistymisessä. Olemme saaneet alusta asti todella hyviä neuvoja. Tälläkin hetkellä selvitämme tuotteillemme kansainvälistä nimeä, Lahnavik-Hoffren sanoo.