Content Section

Rester Oy

Tekstiilijätteestä muotiluomuksia ja akustiikkapaneeleja – ilmasto- ja ympäristölaina antaa vauhtia kiertotalousyrityksen kasvulle

Käyttökelpoisia materiaaleja tekstiilijätteestä tekevällä Resterillä on huimat kasvunäkymät. Yksi syy siihen on EU-sääntely, joka velvoittaa valtiot kierrättämään tekstiilin muovin tapaan.
Rester Oy:n toimitusjohtaja Joachim Colliander.

Euroopan alueella syntyy vuosittain kahdeksan miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Siitä kierrätetään tällä hetkellä vain noin yksi prosentti. Loppu tekstiilijäte päätyy hävitykseen, kuten kaatopaikalle. 

Se on iso ongelma, sanoo suomalaisen Rester Oy:n toimitusjohtaja Joachim Colliander. Mutta ongelma on ratkeamassa, hän lisää.

– Tekstiilijäte on pian arvokasta raaka-ainetta, jota ei enää voida sivuuttaa ja hävittää tällä tavalla.

Sen sanelee tuloillaan oleva EU-sääntely. Vuonna 2025 tulee voimaan direktiivi, joka velvoittaa EU:n jäsenmaat kierrättämään tekstiiliä samaan tapaan kuin vaikkapa kartonkia tai muovia. Rester valmistautuu siihen parhaillaan Collianderin johdolla.

– Me kierrätämme tekstiiliä mekaanisesti. Kierrätettävän tekstiilin määrä lisääntyy seuraavien vuosien aikana valtavasti muun muassa sääntelyn takia.

Tekstiilijätteestä arvokkaaksi materiaaliksi

Resterin liiketoiminta muodostuu kahdesta lähteestä. Ensinnäkin Rester vastaanottaa tekstiilijätettä muilta yrityksiltä maksua vastaan. Resterillä on pitkiä sopimuksia tekstiilijätteen vastaanottamisesta muun muassa kansainvälisten pesuloiden kanssa. 

Toiseksi yritys prosessoi ja avaa tekstiilijätteiden kuituja ja myy niitä yrityksille erilaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Marimekko toimittaa Resterille tuotannostaan syntyvää leikkuujätettä, joka prosessoidaan langaksi ja josta Marimekko tekee edelleen uutta tekstiiliä. 

Prosessoidusta tekstiilijätteestä syntyy myös muun muassa huopaa akustiikkapaneeleihin ja huonekaluteollisuuden tarpeisiin.

– Ympäristöystävällisessä prosessissa ei käytetä vettä eikä kemikaaleja, Colliander kertoo.

Vuonna 2019 perustettu Rester on alan suurin toimija Pohjoismaissa. Paimiossa sijaitsevan tehtaan kaksi linjaa pystyy käsittelemään 11 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Tekstiilin vastaanottokeskus ja varasto sijaitsevat Turussa. Ruotsiin perustettiin hiljattain Resterin tytäryhtiö.

Ilmasto- ja ympäristölainalla vauhtia kasvuun

Resterin liiketoimintaa on kasvatettu ja kehitetty määrätietoisesti, sillä usko kiertotalouteen on yrityksessä vahva. Rester on saanut vauhtia kasvuun muun muassa Finnveralta, joka myönsi Resterille ilmasto- ja ympäristölainan alkuvuonna 2024. 

Lainan tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten vihreää ja kestävää siirtymää, ja se on toteutettu yhdessä Euroopan investointirahaston kanssa InvestEU-takauksen avulla. Siksi sen ehdot ovat yrityksille edulliset.

– Laina on tarkoitettu suomalaisille yrityksille, jotka edistävät esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden sekä ympäristön kannalta kestävien materiaalien käyttöä, energiatehokkuutta ja siirtymistä kiertotalouteen tai vähäpäästöiseen talouteen, kertoo Finnveran Etelä-Suomen aluepäällikkö Anna-Mari Palo.

Rester on käyttänyt 700 000 euron suuruisen lainansa Paimion tehtaan uuteen lyhytkuidutuslaitteeseen sekä tehtaan toiseen, vuonna 2023 ostettuun tuotantolinjaan. Lisäksi laina on mahdollistanut rakenteellisia muutoksia tehtailla sekä perushankintoja varastojen toiminnan tehostamiseksi.

Kyseessä on innovatiivinen, kasvua hakeva yritys. Sen liiketoiminta ja rahoitettava hanke on hyvä esimerkki vihreästä siirtymästä ja kiertotaloudesta.

Palon mukaan Rester on juuri sellainen yritys, jonka kasvua ja menestystä ilmasto- ja ympäristölainalla halutaan tukea.

– Kyseessä on innovatiivinen, kasvua hakeva yritys. Sen liiketoiminta ja rahoitettava hanke on hyvä esimerkki vihreästä siirtymästä ja kiertotaloudesta.

Joachim Colliander on tyytyväinen Finnveran palveluihin.

– Finnveralla ollaan kiinnostuneita missiostamme, ja he ymmärtävät, että olemme vihreän siirtymän edelläkävijä. Siellä tunnistetaan ongelma, jonka haluamme ja aiomme ratkaista.

Tavoitteena kansainvälistyminen

Resterin tulevaisuuden suunnitelmissa on lisätä tuotannon volyymiä. EU-sääntelyn lisäksi siihen vaikuttaa se, että yritykset haluavat enenevissä määrin korvata neitseelliset raaka-aineet ja materiaalit kestävillä vaihtoehdoilla.

Collianderin mukaan tarkoitus on, että Rester kasvaa ja kansainvälistyy lähivuosina vauhdilla. Tavoitteena on avata toinen laitos ulkomaille vuonna 2027. Liikevaihto on tarkoitus kasvattaa lähes satakertaiseksi vuoteen 2030 mennessä, jos verrataan vuoden 2023 lukuihin.

Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan tukea Finnveran lisäksi muiltakin tahoilta. Siksi Resterin toinen rahoituskierros on juuri alkamassa. Yrityksen omistuspohja on vahva jo nyt: mukana ovat muun muassa tekstiilipalvelualan yritys Lindström, Suomen Teollisuussijoitus Oy, pääomarahastoyhtiö Taaleri sekä sijoitusyhtiö Besodos.

– Ympäristönäkökulma on tärkeä meille kaikille. Lisäksi se on tärkeä asiakkaillemme. Olemme kaikki samalla asialla.

Tutustu myös

Rahoitusratkaisut vihreään siirtymään ja digitalisaatioon.
 

Jaa sivu: