Finnveras förbudspolicy för fossila bränslen
Inledning
Klimatförändringen och åtgärderna för att bekämpa dess effekter har en betydande roll i Finnveras strategi. Vi deltar aktivt i internationellt samarbete för att främja klimatvänlig exportfinansiering. Vid klimatkonferensen (COP26) i Glasgow 2021 undertecknade Finland tillsammans med 39 länder deklarationen om att rikta det offentliga stödet till den gröna övergången och att slopa stödet till fossila bränslen. Finland som stat deltar i den internationella E3F-koalitionen (The Export Finance for Future), vars syfte är att tillämpa deklarationen i praktiken.
I deklarationen som gavs i samband med COP26 åtog sig de undertecknande staterna att avsluta det nya offentliga stödet till projekt för fossila bränslen inom den internationella energisektorn, förutom i begränsade och klart definierade förhållanden som är förenliga med uppvärmningsgränsen på 1,5 °C och Parisavtalets mål.
I egenskap av Finlands exportgarantiinstitut genomför Finnvera dessa förbindelser i praktiken. Finnvera har 2022 publicerat en egen riktlinje för olja och gas under E3F-koalitionen. Riktlinjen för att avsluta finansieringen av koleldade kraftverk och tillhörande infrastruktur gjordes redan 2021 utifrån OECD-ländernas beslut, enligt vilken OECD-länderna inte erbjuder exportkrediter för nya koleldade kraftverk.
Politikens tillämpningsområde
Riktlinjen gäller ansökningar om exportgaranti för kolprojekt som lämnats in efter den 1 januari 2021 samt för olje- och gasprojekt som lämnats in efter den 1 januari 2023.
Följande har lämnats utanför politiken:
- Finansiering av handel (exportgarantiprojekt med återbetalningstid kortare än 2 år)
- Projekt i Finland
- Annan energiproduktion än sådan som grundar sig på fossila bränslen (till exempel energiproduktion med biobränslen, väte) och branscher som står utanför energiproduktionen (till exempel fartyg)
- Kraftproduktion för energiintensiva branscher (till exempel pappers- och stålfabriker)
- Kraftproduktion för kritisk infrastruktur (till exempel sjukhus, vattenverk)
- El- och värmenät (t.ex. byggande av stamnät)
- Projekt som förbättrar miljöns tillstånd eller säkerhet (t.ex. oljebekämpning)
Förbudspolicy
Exportgarantier beviljas inte för följande projekt:
- Kolbrytning och branschens infrastruktur
- För att söka och borra efter nya olje- och gasfält eller för att avsevärt utvidga gamla fält, och inte heller för den fasta infrastruktur som byggs för ovan nämnda fält (till exempel oljeledningar)
- Till koleldade kraftverk, olje- och gaskraftverk, förutom i noggrant avgränsade situationer, se närmare punkten Undantag
- Finnvera beviljar inte exportgarantier för nya torvkraftverksprojekt utomlands
Undantag
Enligt COP26-deklarationen ska finansiering av fossila bränslen förbjudas med undantag av noggrant definierade undantag. Finnvera har fastställt följande undantag i policyn:
- Kol:
- Åtgärder för att minska föroreningarna från befintliga kraftverk är tillåtna när kraftverkets livslängd eller kapacitet inte ökar.
- Begränsningen gäller inte metallurgiskt kol som används vid tillverkning av stål.
- Olja:
- Reservkraftverk eller separata elkraftnät som är belägna i avlägsna områden där inga andra lösningar med lägre utsläpp är genomförbara med tanke på tryggandet av leveranssäkerheten och möjliggörandet av förnybar energi.
- Gas:
- Kraftverket är reserv- eller reglerkraft för förnybar energi.
- Kraftverket producerar baskraft och ersätter energiproduktion med högre utsläpp i energinätet eller att det inte är motiverat att använda förnybar energi.
Som bränsle i ett kraftverk betraktas i första hand det bränsle som kraftverket huvudsakligen använder under sin livscykel. Beslut om finansiering av undantag fattas från fall till fall utifrån en helhetsbedömning. Vi utvärderar utifrån en separat anvisning bl.a. följande:
- Alternativanalys: Är en lösning som grundar sig på förnybara lösningar möjlig bl.a. i fråga om dess kostnader och tidtabell?
- Bedömning av risken för inlåsning i koldioxidintensiva strukturer (carbon lock-in risk): Projektet får inte fördröja den gröna övergången.
- Bedömning av risken för strandade tillgångar (stranded asset risk): I projektet får man inte använda teknik som måste tas ur användning tidigare, före tekniken nått slutet av sin livscykel, t.ex. på grund av striktare lagstiftning eller på grund av höjda priser på utsläppsrätter.
- Nationella utsläppsminskningsmål (NDC): Landet borde ha nationella utsläppsminskningsmål och det bör synas tecken på att åtgärder för att minska utsläppen genomförs.
- Köparens mål och åtgärder: Köparens mål och åtgärder ska överensstämma med de nationella utsläppsminskningsmålen.
Finnvera publicerar de projekt som garanterats och omfattas av riktlinjerna samt motiveringar enligt branschriktlinjerna.