Finnveran fossiilisten polttoaineiden kieltopolitiikka
Johdanto
Ilmastonmuutos ja toimet sen vaikutusten torjumiseksi ovat merkittävässä roolissa Finnveran strategiassa. Osallistumme aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön ilmastomyönteisen vientirahoituksen edistämiseksi. Vuonna 2021 Glasgow'n ilmastokokouksessa (COP26) Suomi allekirjoitti yhdessä 39 maan kanssa julkilausuman julkisen tuen suuntaamisesta vihreään siirtymään ja fossiilisten tuen lopettamisesta. Suomi valtiona on mukana kansainvälisessä E3F-ryhmässä (The Export Finance for Future), jonka tarkoituksena on tuoda sitoumus käytäntöön.
COP 26:n yhteydessä annetussa julkilausumassa allekirjoittajavaltiot sitoutuivat lopettamaan uuden suoran julkisen tuen kansainvälisen energiasektorin fossiilisen polttoaineen hankkeisiin, paitsi rajoitetuissa ja selkeästi määritellyissä olosuhteissa, jotka ovat sopusoinnussa 1,5 °C:n lämpenemisrajan ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa.
Suomen vientitakuulaitoksena Finnvera toteuttaa sitoumuksia käytännössä. Finnvera on julkaissut oman öljy- ja kaasulinjauksen E3F-ryhmän alla vuonna 2022. Linjaus hiilivoimaloiden ja niihin liittyvän infrastruktuurin rahoittamisen lopettamisesta tehtiin jo vuonna 2021 OECD-maiden ratkaisun pohjalta, jonka mukaan OECD-maat eivät tarjoa vientiluottoja uusiin hiilivoimaloihin.
Politiikan soveltamisala
Linjaus koskee hiilihankkeisiin kohdistuvia 1.1.2021 jälkeen jätettyjä, sekä öljy- ja kaasuhankkeisiin kohdistuvia, 1.1.2023 jälkeen jätettyjä vientitakuuhakemuksia.
Politiikan ulkopuolelle on jätetty:
Kieltopolitiikka
Vientitakuita ei myönnetä seuraaviin hankkeisiin:
- Hiilen kaivamiseen ja toimialan infrastruktuuriin
- Uusien öljy- ja kaasukenttien etsintään ja poraukseen tai vanhojen kenttien merkittäviin laajennuksiin sekä em. kenttiä varten rakennettavaan kiinteään infrastruktuuriin (esim. öljyputket)
- Hiili-, öljy- ja kaasuvoimaloihin, paitsi tarkasti rajatuissa tilanteissa kts. tarkemmin kohta poikkeukset.
- Finnvera ei myönnä vientitakuita uusiin turvevoimalahankkeisiin ulkomailla.
Poikkeukset
COP26 julkilausuman mukaisesti fossiilisten rahoittaminen tulee kieltää tarkoin määriteltyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Finnvera on määritellyt politiikkaan seuraavat poikkeukset:
- Hiili:
- Olemassa olevien voimalaitosten saastuttamisen vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet silloin, kun voimalaitoksen elinikä tai kapasiteetti ei kasva.
- Rajaus ei koske metallurgista hiiltä, jota käytetään teräksen valmistukseen
- Öljy:
- Varavoimalat tai syrjäisellä alueella sijaitsevat erilliset sähköverkot, joissa muu vähäpäästöisempi ratkaisu ei ole toteuttamiskelpoinen toimitusvarmuuden turvaamiseksi tai uusiutuvan energian mahdollistamiseksi.
- Kaasu:
- Voimala on vara- tai säätövoimaa uusiutuvalle energialle.
- Voimala tuottaa perusvoimaa ja korvaa energiaverkossa suurempipäästöistä energiatuotantoa tai uusiutuvan energian käyttö ei ole perusteltua
Voimalan polttoaineena pidetään ensisijaista polttoainetta, jota se käyttää pääasiassa elinkaarellaan. Päätös poikkeusten rahoituksesta tehdään tapauskohtaisesti kokonaisarviointiin perustuen. Arvioimme erilliseen ohjeeseen perustuen mm. seuraavia asioita:
- Vaihtoehtoanalyysi: Onko uusiutuviin ratkaisuihin perustuva ratkaisu mahdollinen mm. kustannuksiltaan ja aikataulultaan?
- Hiililukitusriskin arviointi (carbon lock-in risk): Hanke ei saa viivyttää vihreää siirtymää.
- Omaisuuden hukkaamisriskin (stranded asset risk) arviointi: Hankkeessa ei saa käyttää tekniikkaa, joka joudutaan poistamaan käytöstä elinkaartaan aiemmin esim. tiukentuvan lainsäädännön tai päästöoikeuksien hinnan nousun takia.
- Kansalliset päästövähennystavoitteet (NDC): Maalta tulisi löytyä kansalliset päästövähennystavoitteet ja merkkejä päästövähennyspolkujen totuttamisesta tulisi olla nähtävillä.
- Ostajan tavoitteet ja toimet: Ostajan tavoitteet ja toimet tulee olla kansallisten päästövähennystavoitteiden mukaisia.
Finnvera julkaisee linjauksen piiriin kuuluvat taatut hankkeet ja toimialalinjauksen mukaiset perustelut.