Content Section
Artikkelit

Itä-Suomen aluekatsaus 1–6/2024: Finnveran rahoituksen kasvu taittui Itä-Suomen alueella – haasteet hidastavat pk-yritysten investointeja

""
Published date

Finnveran Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui ja oli tammi–kesäkuussa alimmalla tasollaan viiteen vuoteen. Haastava korko- ja toimintaympäristö vaikutti merkittävästi investointeihin, ja myönnetyn rahoituksen määrä laski neljänneksen edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Viime vuoden voimakas rahoituksen kasvu romahti erityisesti teollisuuden toimialalla, ja myös omistajanvaihdosten alamäki jatkuu. Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakunnat olivat kuitenkin alkuvuoden aikana ilonaiheita Finnveran Itä-Suomen alueen viennin rahoituksessa.

Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa rahoitusta neljään maakuntaan yhteensä 70 miljoonaa euroa (94): Pohjois-Savon yrityksille myönnettiin 30 miljoonaa euroa (34), Etelä-Savoon 12 miljoonaa euroa (16), Pohjois-Karjalaan 12 miljoonaa euroa (19) ja Keski-Suomeen 16 miljoonaa euroa (25). Eniten myönnetty rahoitus laski Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. 

Finnveran myöntämän rahoituksen määrä laski eniten teollisuudessa, lähes 22 miljoonaa euroa eli 37 prosenttia. Liike-elämän palveluissa rahoitus pysyi lähes ennallaan, 19 miljoonassa eurossa. Myös muilla toimialoilla rahoituksen kysyntä hiljeni edellisvuodesta: kaupan ja kuluttajapalvelujen alalla laskua oli 11 prosenttia, matkailussa 28 prosenttia ja maaseutuelinkeinoissa 30 prosenttia.

– Pk-yritysten investointiaktiivisuus kärsii toimintaympäristössä olevista haasteista ja kysynnän laskusta. Venäjän hyökkäyssodan seuraukset, sekä suhdannetilanteeseen nähden korkealla pysyttelevä korkotaso ja pula ammattitaitoisesta työvoimasta hidastavat investointien käynnistymistä alueellamme, sanoo Finnveran Itä-Suomen aluejohtaja Mikko Vänttinen.

Pk-yritysten investoinneissa syvä lama - Invest EU -lainarahoitus ei kyennyt vauhdittamaan investointeja Itä-Suomessa

Finnveran osarahoittamien investointien arvo laski Itä-Suomen alueella lähes 59 prosenttia, ja investointien arvo oli alkuvuonna vain 43 miljoonaa euroa (103). Rahoitettujen investointien kokonaisarvo on nyt alhaisimmalla tasollaan viiteen vuoteen. Erityisesti teollisuuden rahoitettujen investointien määrä, 11 miljoonaa euroa, suorastaan romahti viime vuoden vertailujaksoon verrattuna (58).
 

""


InvestEU:n takaamien, edullisten ja vakuudettomien digitalisaatio- ja innovaatiolainojen sekä ilmasto- ja ympäristölainojen vähäinen kysyntä heijastaa Vänttisen mukaan investointien tilaa alueella. Lainoja myönnettiin vain 1,6 miljoonaa euroa.

Omistajanvaihdosten rahoitus väheni, viennin rahoitus kasvoi

Rahoitettujen omistajanvaihdosten määrä jatkoi Itä-Suomen alueella laskuaan neljättä vuotta. Alkuvuoden aikana rahoitimme 60 omistajanvaihdosta (66) ja omistajanvaihdoksiin myönsimme rahoitusta 8 miljoonaa euroa (14). Eniten omistajanvaihdoksia, 19 kpl, rahoitimme Pohjois-Karjalassa, missä myös omistajanvaihdosten määrä kasvoi viime vuodesta.

– Korkotaso ja toimintaympäristön yleinen epävarmuus haastavat yritysten arvostustasojen määrittelyä. Myös rahoituksen tiukentuneet kriteerit sekä kasvun edellyttämän työvoiman saannin vaikeus ovat erityisesti muuttotappiopaikkakunnilla vaikeuttaneet yrityskauppojen toteutumista, jatkaa Vänttinen. 

Viennin rahoituksessa suuret alueelliset erot

Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakunnat olivat alkuvuoden aikana ilonaiheita Finnveran Itä-Suomen alueen viennin rahoituksessa. Etelä-Savoon myönnettiin pk-vientitakuita ja vientitakauksia eniten, yhteensä 6 miljoonaa euroa, missä oli kasvua edellisvuodesta 19 prosenttia. Keski-Suomeen vienninrahoitusta myönnettiin 5 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 50 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Viennin rahoituksen volyymit laskivat Pohjois-Karjalassa 89 prosenttia ja Pohjois-Savossa 12 prosenttia edellisvuodesta.

Finnvera tukee pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä monipuolisilla rahoitusratkaisuilla

– Investointilamasta huolimatta näen pk-yritysten tilanteen positiivisena. Yrityksillä on edelleen hyvät edellytykset tuottavuutta ja kapasiteettia kasvattaviin investointeihin. Yritysten tuloskunto ja taseet ovat kestäneet yllättävän hyvin heikossa suhdanteessa, eikä asiakasyritystemme lainanmaksukyvyissä ole tapahtunut merkittävää muutosta heikompaan suuntaan.

Olemme Finnverassa valmiina rahoittamaan menestyvien yritysten kasvua ja kansainvälistymistä entistä monipuolisemmilla rahoitusratkaisuilla. Käytössämme on takausten lisäksi mm. omat ja InvestEU:n lainat sekä suorat vientiluotot vientikauppojen rahoittamiseen. Valmistelemme syksyn aikana lainaohjelmaa myös mikroyrityksille kasvua ja tuottavuutta lisäävien investointien ja toimenpiteiden rahoittamiseen.


Lisätiedot:

Mikko Vänttinen, aluejohtaja, Itä-Suomi, Finnvera, puh. 029 460 2721, [email protected]

LIITE: Finnveran Itä-Suomen aluekatsaus 16/2024 (PDF)
 

Jaa sivu: