Content Section
Artikkelit

Maat ja markkinat 2/2024: Lohikäärmeen vuosi Kiinassa – Geopolitiikka, sääntely ja alavireinen talous haasteina, mutta markkina tarjoaa edelleen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Myös EU:n ja Kiinan välisissä kauppasuhteissa jännitteet ovat lisääntyneet vuoden 2024 aikana. EU:n komissio on päättänyt tullimaksuista kiinalaisille sähköautoille, mutta jäsenmaiden näkemykset eroavat voimakkaasti asiassa.
Published date

Yritykset ympäri maailmaa ovat valpastuneet tarkastelemaan Kiina-riippuvuuttaan. Vallitseva geopoliittinen tilanne, lisääntynyt sääntely ja Kiinan talouden haasteet ovat syystäkin laittaneet yritykset pohtimaan Kiina-strategiaansa. Kauppapolitiikan ennakoimattomuus Yhdysvallat–EU–Kiina-akselilla ja Yhdysvalloissa presidentiksi tammikuussa 2025 palaavan Donald Trumpin kaavailemat tullit, jotka voivat johtaa vastatulleihin, vaikeuttavat myös Kiinan markkinoista tai raaka-aineista riippuvaisten suomalaisten yritysten toimintaa. Samaan aikaan Kiina tarjoaa kuitenkin edelleen merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille. Kiina on maailman toiseksi suurin talous, Suomen 5. tärkein kauppakumppani ja kehittyvistä markkinoista suurin vientimaa. Markkinatuntemus ja viennin riskeihin varautuminen ovat tärkeitä valtteja vientiyrityksille.

Huomattavaa on, että myös EU:n ja Kiinan välisissä kauppasuhteissa jännitteet ovat lisääntyneet vuoden 2024 aikana jo ennen Trumpin valintaa. Heinäkuussa EU:n komissio päätti väliaikaisista tullimaksuista kiinalaisille sähköautoille. Lokakuussa EU:n jäsenmaat äänestivät pidempiaikaisten tuontitullien asettamisen puolesta. Yhteinen näkemys oli kuitenkin kaukana, ja jäsenmaat jakautuivat voimakkaasti äänestyksessä: 10 jäsenmaata äänesti tullien puolesta, 5 vastaan ja 12 pidättäytyi äänestämästä.

Kiinan talouden kasvuvauhti on hidastunut - kuluttajatuotteiden ja palvelujen kysyntä kuitenkin vahvaa

Kiinan pitkässä talouskasvussa on viime vuosina nähty merkkejä hidastumisesta. Syitä ovat muun muassa Kiinan velkaantuminen, väestön ikääntyminen ja maailmanlaajuiset taloudelliset jännitteet. Myös tilanne Kiinan kiinteistösektorilla on edelleen haastava. Kiinan hallitus on kuitenkin pyrkinyt tukemaan kasvua erilaisin taloudellisin elvytyskeinoin, kuten infrastruktuurihankkeiden ja innovaatioiden tukemisella. Tämä voi luoda mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

Kiinan keskiluokan kasvu ja kaupungistuminen ovat myös merkittäviä tekijöitä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kuluttajatuotteiden ja palveluiden vientiin. Kiinalaiset kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia korkealaatuisista ja ympäristöystävällisistä tuotteista, mikä voi hyödyttää suomalaisia yrityksiä, joiden vahvuuksia ovat vastuullisuus ja innovatiiviset tuotteet.

Kiina tarjoaa edelleen vientimahdollisuuksia suomalaisille yrityksille – myös yhteistyö kiinalaisyritysten kanssa mahdollisuus

Suomalaisilla yrityksillä on merkittäviä mahdollisuuksia Kiinassa, erimerkiksi teknologia- ja ympäristöalan innovaatioissa. Kiinan pyrkimykset vähentää hiilidioksidipäästöjä ja siirtyä kohti kestävämpää taloutta tarjoavat suomalaisille cleantech-yrityksille tilaisuuksia tarjota ratkaisuja uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen ja energiatehokkuuteen. Lisäksi suomalainen koulutusosaaminen, terveydenhuollon teknologiat sekä digitaalisten ratkaisujen tarjoajat voivat hyödyntää Kiinan kasvavaa kiinnostusta korkeatasoisiin palveluihin ja teknologiaan.

Yksi keskeinen mahdollisuus suomalaisille yrityksille on myös yhteistyö kiinalaisten yritysten kanssa. Strategiset kumppanuudet voivat auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään paremmin sisään Kiinan markkinoille ja vähentämään riskejä, jotka liittyvät sääntelyyn ja markkinoille pääsyyn. Tämä voi myös auttaa yrityksiä hyödyntämään Kiinan laajaa markkina-aluetta ja kasvavaa keskiluokkaa.

Toisaalta suomalaisilla yrityksillä, jotka ovat riippuvaisia Kiinan markkinoista, on tärkeää kehittää joustavuutta ja kykyä sopeutua nopeasti muuttuvaan geopoliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Tämä voi tarkoittaa toimitusketjujen hajauttamista ja vaihtoehtoisten markkinoiden kartoittamista Aasiassa ja muilla alueilla.

Kiinan-markkinoilla huomioitava sääntely ja kaupan esteet – Markkinatuntemus ja Finnveran apu helpottavat riskienhallinnassa

Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset kauppajännitteet ovat lisänneet epävarmuutta kansainvälisessä kaupassa, ja näiden maiden väliset tullit ja kaupan esteet ovat jo vaikuttaneet kielteisesti moniin toimialoihin. Kiinan-markkinoilla toimivat suomalaiset yritykset voivat kohdata monimutkaisia sääntelyvaatimuksia ja markkinoille pääsyn rajoituksia, jotka liittyvät Kiinan ja muiden maiden välisiin geopoliittisiin konflikteihin. Tämä saattaa vaikuttaa erityisesti teknologiayrityksiin, jotka joutuvat navigoimaan tiukkojen vientisääntöjen ja mahdollisten teknologiarajoitusten välillä.

Geopoliittiset jännitteet Aasiassa ja Tyynellämerellä voivat myös vaikuttaa toimitusketjuihin ja liiketoiminnan jatkuvuuteen. Konfliktit voivat häiritä tavaroiden kuljetusta ja aiheuttaa viivästyksiä toimitusketjuissa, mikä lisää kustannuksia ja monimutkaistaa logistisia prosesseja. Tämä korostaa tarvetta monipuolistaa toimitusketjuja ja etsiä vaihtoehtoisia markkinoita.

Ymmärtämällä ja ennakoimalla geopoliittisten konfliktien vaikutuksia Kiinaan kauppaa tekevät viejät voivat paremmin valmistautua riskeihin. Tämä auttaa suojaamaan liiketoiminnan etuja ja ylläpitämään joustavuutta. Finnvera voi osaltaan auttaa vientitakuilla ja viennin rahoituksella Suomalaisia yrityksiä suojatumaan vientiin kytkeytyviin kaupallisilta ja poliittisilta riskeiltä.

Finnveran vientitakuuharkinta Kiinaan on joustavaa. Kiinaan suuntautuvaan vientiin on mahdollista käyttää monipuolisesti Finnveran vienninrahoituksen rahoitusinstrumentteja, kunhan ostajan luottoriski ja hankkeen rahoitusrakenne ovat kunnossa.

Lisätietoa:

Kirjoittaja Jere Nieminen on aluepäällikkö Finnveran maariskien hallinnan tiimissä ja hän seuraa markkinoiden kehitystä erityisesti Etelä- ja Itä-Aasiassa, Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lue myös:

Finnveran maaluokituskartta

Tutustu Finnveran takaamiin vientikauppoihin

Maat ja markkinat 1/2024: Näille markkinoille Suomi vie - Vetääkö vienti kehittyville markkinoille? | Finnvera

Jaa sivu: