Perheyritys toteuttaa historiansa suurimman investoinnin – Finnveralla ratkaiseva rooli rahoituksessa
Published date
Perinteinen perheyritys Koskisen rakennuttaa uuden sahalinjan tontilleen Kärkölään. Kyseessä on yhtiön yli 100-vuotisen historian suurin investointi, jonka arvo on 48 miljoonaa euroa. Finnvera on mukana rahoittamassa hanketta. Kymmenen miljoonan euron luotolla on Euroopan investointipankin EGF-takaus.
Koskisen tuleva sahalinja nostaa sahauskapasiteettia 100 000 kuutiolla 400 000 kuutioon. Samalla tuottavuus kasvaa peräti 40 prosenttia.
Yhtiössä pohdittiin vuosikausia investoinnin toteuttamista, sillä nykyinen saha on eri paikassa kuin jatkoprosessin laitteisto. Uuden sahalinjan valmistuttua kaikki koneet sijaitsevat samalla tontilla.
– Saha on tämän yhtiön sydän. Vanhalla laitteella on ajettu pitkään maksimilla, eikä se voi jatkua ikuisesti. Uusi saha parantaa kapasiteetin lisäksi tuotteiden laatua ja pystymme myös käyttämään raaka-aineen tehokkaammin. Investoinnilla varmistamme kilpailukyvyn seuraavaksi 25 vuodeksi, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.
Finnvera mukana rahoituksessa
Uuden sahalinjan rahoitusratkaisut menivät toissa vuonna kertaheitolla uusiksi, kun ankkurirahoittaja vetäytyi hankkeesta.
Toimitusjohtajan mukaan yhtiö järjesteli rahoituksen siten, että sahalinjan syöttölaite tilattiin Virosta ja tuorelajittelulaite Ruotsista. Samalla paikalliset vientiluottolaitokset tulivat mukaan rahoittajiksi. Finnvera myönsi projektiin kymmenen miljoonan euron suoran lainan, jossa on mukana Euroopan investointipankin EGF-takaus.
– Finnvera on ollut hyvä rahoittaja. Siellä on asiantuntemusta, he ymmärtävät toimialaa ja haluavat tukea suomalaista teollisuutta. EGF auttaa nimenomaan meitä, sillä olemme liian iso pk-rahoitukseen, Pahta kertoo.
Investoinnilla varmistamme kilpailukyvyn seuraavaksi 25 vuodeksi.
Finnvera voi myöntää Euroopan investointipankin EGF-takausohjelman puitteissa käyttöpääoma- ja investointilainoja yhteensä 650 miljoonalla eurolla. Rahoitus on tarkoitettu pääasiassa suurten yritysten tarpeisiin. Rahoituksella on investointipankin 75 prosentin takaus.
Saadakseen EGF-rahoitusta yrityksen henkilöstömäärän pitää olla vähintään 250 henkeä, vuosiliikevaihto yli 50 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma yli 43 miljoonaa euroa.
Yksittäisen luoton määrä voi olla enintään 100 miljoonaa euroa.
– Tämä on yrityksille ja Finnveralle erittäin hyödyllinen lainatuote. Koskisen investoinnissa yritimme löytää erilaisia vaihtoehtoja ja lopulta EGF ratkaisi koko investoinnin, sanoo Finnveran rahoituspäällikkö Esko Huhta.
Suurin osa tuotteista vientiin
Koskisen sahatavara matkaa kauppaketjuihin eri puolille Eurooppaa ja Aasiaa. Esimerkiksi Japanissa talotehtaat ovat iso asiakaskunta.
Sahatavaran lisäksi yhtiö valmistaa lastulevy-, koivuvaneri- ja ohutviilutuotteita. Suurin osa vanerituotteista myydään ajoneuvoteollisuuden tarpeisiin, ja 90 prosenttia vanerista menee vientiin.
Tärkein asiakaskunta lastulevylle ovat puolestaan kotimaiset kalustetuottajat.
– Meillä on kattava puunhankintaorganisaatio. Ostamme vajaat kaksi miljoonaa kuutiota puuta vuodessa, Pahta kertoo.
Koskisen viime vuosi oli liikevaihdollisesti yhtiön historian paras. Taustalla on sahatavaran kova kysyntä ja korkeat hinnat sekä levyteollisuuden tilauskannan elpyminen. Viennin merkitys liikevaihdossa on ratkaiseva, sillä vientikohteita on 65–70.
Toimitusjohtaja ennustaa myös tälle vuodelle hyvää kysyntää. Toissa vuonna tilanne oli toinen, kun konsernin liikevaihto jäi reiluun 200 miljoonaan euroon.
– Toimialalla oli ensin neljän viikon lakko ja puunkeruukelit olivat todella heikot. Sen jälkeen tuli korona. Viime vuonna tapahtunut muutos oli todella merkittävä, Pahta sanoo.