Content Section
Artikkelit

Risto E. J. Penttilä: Yritysten kannattaa varautua erilaisiin tulevaisuusskenaarioihin

Risto E. J. Penttilä.
Published date

Elämme murroksellista aikakautta, jota määrittävät geopoliittinen epävarmuus, uusien teknologioiden vyöry sekä vihreä siirtymä. Millaisia mahdollisuuksia suomalaisilla yrityksillä on blokkiutuvassa maailmassa? Nordic West Officen toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän mukaan jokaisen yrityksen tulisi säännöllisesti pysähtyä pohtimaan eri tulevaisuusskenaarioita.

Berliinin muurin murtuminen. Kylmä sota. Siinä muutamia klassisia murroskohtia, joihin tällä hetkellä käynnissä olevaa geopoliittista hurlumheita voisi Risto E.J. Penttilän mukaan verrata. 

– Leon Trotsky lausui osuvasti, että sota on historian veturi, ja tämän saamme nyt nähdä. Ukrainan sota on mullistanut Euroopan energiamarkkinat, nopeuttanut vihreää siirtymää ja kiihdyttänyt inflaatiota. Samalla teknologinen murros tekoälyineen haastaa yhteiskunnat, ja Kiinan ja Yhdysvaltojen kamppailu siitä, kumpi on suurempi ja kauniimpi vertautuu jo kylmään sotaan ja vaikuttaa kaikkeen yritystoimintaan.

Penttilän mukaan maailma on sulkeutumassa leireihin – Kiinan ja lännen kavereihin. Suomalaisyritysten tuotteille on edelleen runsaasti markkinoita, mutta avoimuuden aikakauden päättyminen tarkoittaa, että esimerkiksi Kiinan-kaupan riskeihin on varauduttava entistä paremmin. Yhdysvallat näyttää lähivuosien suurimmalta voittajalta ja on yrityksillemme oivallinen kauppakumppani. Katse tulisi kohdistaa myös laajasti Aasiaan – Asean-maihin ja Intiaan.

Skenaarioita tulisi pysähtyä tarkastelemaan säännöllisesti.

Penttilä ei myöskään sulje pois nopeita käänteitä Ukrainan sodassa ja Venäjän-kaupan elpymistä, joskin tällä hetkellä hänen edustamansa Nordic West Office uskoo sodan pitkittyvän.

– Vallanvaihto Venäjällä on ehdottomasti mahdollinen. Jos sota päättyisi ja Kremlin valtaistuimelle saataisiin länsimielinen johtaja, olisi jälleen edellytyksiä kaupan palautumiselle.  Sijoittajien luottamuksen takaisinsaanti vie silloinkin pitkään.

Hyvä, paha vai ruma? Skenaariotyö auttaa varautumaan ja hyötymään muutoksesta

Nordic West Office on kuluvan kevään aikana kiertänyt maailmaa ja tehnyt skenaariotyötä suomalaisyritysten sekä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Työn lopputuloksena syntyy 3–4 globaalia ja Suomea koskevaa skenaariota vuosille tälle vuosikymmenelle.

Penttilä paljastaa, että työskentelyn aikana on kirkastunut, että asiantuntijat ovat erittäin erimielisiä maailman suunnasta. Toiset uskovat teknologioiden tuottamaan tuottavuushyppyyn, toisilla on erittäin synkkä näkemys siitä, että inflaatio ja energiakriisit jatkuvat.

– Ja tämähän on syy siihen, että teemme skenaarioita. Kristallipalloa ei ole kenelläkään.

Penttilän mukaan jokaisen yrityksen tulisi säännöllisesti pysähtyä pohtimaan eri tulevaisuusskenaarioita – niiden avulla ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta voi varautua siihen ja samalla myös hyötyä muutoksista ja murroksista.

Skenaariotyössä yksinkertaisuus on valttia. Siinä ei, englanninkielistä sanontaa mukaillen, ajatella laatikon ulkopuolelta, vaan pikemminkin rakennetaan simppeleitä tulevaisuuskuvia, jotka selkeyttävät omaa ajattelua radikaalin epävarmuuden keskellä.

Penttilä toteaa, että skenaariotyössä kolme tulevaisuuskuvaa – hyvä, paha ja ruma – riittää. Niissä voi ottaa kantaa vaikkapa siihen, miten Euroopan ja Aasian markkina kehittyy, millaisia vaikutuksia hahmotetuilla skenaarioilla olisi yrityksen liiketoimintaan ja miten tietyn skenaarion toteutuessa toimitaan.

– Yritys päättää, mihin skenaarioihin se uskoo ja rakentaa strategiansa ja budjettinsa tämän pohjalta. On tärkeä muistaa, että vaikka johto fokusoi tiettyyn skenaarioon, se on silti tehnyt tärkeän ajatustyön, josta on hyötyä, jos skenaariota täytyykin muuttaa. Ylipäätään skenaarioita tulisi pysähtyä tarkastelemaan säännöllisesti.

Penttilällä on työnsä kautta hyvä kosketuspinta yritysten tämänhetkisiin tulevaisuuskuviin. Miltä ne näyttävät? 

– Purjehdusmetaforaa käyttäen voisi sanoa, että myrskyisä sää jatkuu. Parhaiden purjehtijoiden purjeet on viritetty kovaa tuulta varten. Toisilla purjeet lepattavat. Samaa pätee yrityksiin.

Kuka?

Risto E.J. Penttilä toimii vuonna 2017 perustetun ajatuspaja ja konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtajana. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana, Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAn johtajana sekä kansanedustajana. Penttilän erityisosaamista on kansainvälinen politiikka ja skenaariotyö. Hän harrastaa kirjojen kirjoittamista ja squashia.

Teksti Viivi Viitanen
Kuva Susanna Kekkonen

Jaa sivu: