Content Section
Artikkelit

Selluteollisuuden investoinnit jatkuvat maailmalla – Finnvera mukana rahoittamassa vientiä sellutehdashankkeeseen Brasiliassa

""
Published date

Selluteollisuuden näkymät ovat kohtuulliset koronapandemiasta huolimatta, ja investoinnit alalla jatkuvat. Brasiliaan ryhdytään rakentamaan maailman suurimpiin kuuluvaa liukosellutehdasta, johon tulee myös suomalaisia toimituksia Valmetilta. Finnvera on takaamassa tehdashankkeeseen sisältyvää suomalaista vientiä noin 150 miljoonan dollarin arvosta. Ympäristönäkökulma on huomioitu raaka-aineen tuotannossa ja jätevesien käsittelyssä.

Kokonaisuudessaan hankkeen arvo on 1,1 miljardia dollaria. Sen päärahoittajat ovat Maailmanpankki-ryhmään kuuluva IFC ja Latinalaisen Amerikan kehityspankkiin kuuluva IDB Invest. Finnvera ja seitsemän kaupallista pankkia on mukana rahoitusjärjestelyssä. Investoinnin kohteena oleva LD Celulose on itävaltalaisen kuitu- ja tekstiilituottajan Lenzingin ja brasilialaisen puupaneleita, keramiikkaa ja saniteettikalusteita valmistavan Duratexin yhteishanke. Tehdas nousee Brasilian Triângulo Mineiroon, ja sen on määrä olla toiminnassa vuonna 2022. Laitoksesta tulee iso työllistäjä ja se tuottaa vuosittain 500 tuhatta tonnia liukosellua tekstiiliteollisuuden tarpeisiin, kehittää innovatiivisia kuituja vastuullisesti ja korkeaa teknologiaa hyödyntäen.

IFC:n ja IDB Investin johtama rahoitus kohdistuu tehtaan rakennusvaiheeseen ja tehtaaseen liittyvän 144 megawatin voimalaitoksen asennukseen vuosille 2020-2022. Laitokseen tulee myös suomalaista teknologiaa ja vientiä Valmetilta, jonka lainarahoitukselle Finnvera on myöntänyt 147 miljoonan dollarin vientitakuun.  Valmetin toimitukseen sisältyy kuitulinja, sellunkuivaus- ja paalauslinja, haihduttamo, valkolipeälaitos sekä koko tehtaan laajuinen automaatiojärjestelmä.

− IFC ja IDB rahoittavat hankkeesta yli miljardin dollarin osuuden, ja Finnveran osuus on siihen verrattuna pieni, 147 miljoonaa dollaria. Erikoisuutena hankkeessa on kuitenkin se, että kyseessä on ensimmäinen liukosellutehdashanke, jota Finnvera on rahoittamassa, sanoo Finnveran tiimipäällikkö Satu Savelainen.

Liukosellusta valmistetaan ensisijaisesti tekstiilejä, ei erilaisia paperilaatuja, kuten sellusta yleensä. Liukosellu korvaa erityisesti viskoosin tuotantoa ja on sille ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Ympäristönäkökulma huomioon raaka-aineen tuotannossa ja jätevesien käsittelyssä

Osana projektia LD Celulose kasvattaa ja hallitsee noin 70 000 hehtaarin eukalyptusplantaaseja.

Sellutehtaan kaikki puuraaka-aine tulee FSC Forest Management -sertifioiduilta puuplantaaseilta.

− Kyseisen sertifikaatin saaminen edellyttää yhtiöltä tiettyä tasoa tai toimenpiteitä muun muassa biodiversiteetin suojelussa, ympäröivien yhteisöjen huomioimisessa sekä työntekijöiden olojen ja oikeuksien varmistamisessa. Puuplantaasit ovat hyvin suuria yhtenäisiä alueita, ja ne sijaitsevat lähellä sellutehdasta, mikä pienentää niistä aiheutuvaa negatiivista vaikutusta ihmisille ja ympäristölle, sanoo ympäristöasiantuntija Lauri Etelämäki, joka on ollut mukana tekemässä hankkeen ympäristö- ja sosiaalisten riskien hallinnan arviointia.

Myös jätevesien käsittely on suunniteltu lähialueiden asutus huomioiden. Sellutehtaan jätevesien purkuputki on suunniteltu johdettavaksi Araguari-jokeen, noin 16 kilometriä ylävirtaan Uberlandian 700 000 asukkaan kaupungin uudesta vedenottamosta.

− Jotta vedenotolle ei aiheudu ongelmia sellutehtaan jätevesistä, jätevedenkäsittelyyn lisätään alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ravinteidenpoistoprosessi. Lisäksi sellutehdas on velvoitettu seuraamaan tiiviisti jokiveden laatua ja sen tilaa sekä jakamaan seurantatietoja avoimesti Uberlandian viranomaisten kanssa, joilla on oikeus osallistua myös näytteenottoon.

Lisää aiheesta:

IFC:n ja IDB Investin lehdistötiedote (englanniksi)

Jaa sivu: