The Switch toimittaa megawattiluokan ympäristöenergiateknologiaa maailmanlaajuisesti - tuulelle, merelle ja teollisuudelle
Published date
Tuulivoimaa rakennetaan lähes kaikkialla maailmassa ja uusien tuulivoimaloiden kehittyessä se on entistä halvempaa. Yksi teknologian kehittäjistä on suomalainen The Switch, joka keskittyy kestomagneettiteknologiaan perustuvien tuotteiden kehittämiseen uusiutuvan energian ja meriteollisuuden aloilla. Finnvera rahoitti yritystä sen alkuvaiheessa.
Kaikki alkoi tuulesta. Vaasalaislähtöinen The Switch perustettiin vuonna 2006 haastamaan tuulivoimateollisuutta valitsemaan kestomagneettiteknologiaan perustuvat generaattorit ja täystehomuokkaimet sähköntuotannon tekniikaksi. Ensimmäinen tuote oli maailman suurin kestomagneettigeneraattori. Lähes viisitoista vuotta myöhemmin tuulivoimaloiden teknologiassa on tapahtunut muutos: maailman kymmenen suurinta offshore eli merituulivoimala -valmistajaa käyttävät kestomagneettiteknologiaa korkean luotettavuuden ja hyötysuhteen saavuttamiseksi. Samalla The Switch on kohonnut maailmalla arvostetuksi alan toimijaksi.
Kestomagneettiteknologian edut suhteessa perinteiseen oikosulkumoottoriin ovat parempi hyötysuhde ja parempi vääntömomentin tuotto läpi käytetyn taajuusalueen. Kun tuulivoimalan turbiini pyörii, siihen kytketty kestomagneettigeneraattori tuottaa vaihtuvataajuista sähköä, jonka tehonmuokkain muuntaa verkkoon kelpaavaksi tasalaatuiseksi sähköksi.
The Switchin suunnittelemia ja valmistamia sähkökoneita ja täystehonmuokkaimia käytetään tuulivoimaloissa, laivoissa ja teollisuudessa, muun muassa paperitehtaissa. Yrityksen markkinat ovat pääosin ulkomailla ja lähes koko tuotanto menee vientiin. Yhtiön asiakkaita ovat mm. suurien tuulivoimaloiden valmistajat ja meriteollisuuden järjestelmätoimittajat.
Uuden teknologian avulla muuttuvanopeuksisista energianlähteistä saadaan käyttökelpoista sähköä kannattavasti eri sovelluksiin. Tällä hetkellä yritys työllistää noin 200 henkilöä ympäri maailmaa.
Merta päin
Tuulivoimatuotannon ollessa kovin kilpailtu The Switch jatkoi seuraavaksi meriteollisuuteen. Suoravetoisille generaattoreille ja moottoreille on kysyntää erityisesti meriteollisuudessa, sekä teollisuudessa ja tietyissä hajautetun energiatuotannon sovelluksissa. Tällaisista koneista on hyötyä niin sähköisen laivapotkurijärjestelmän moottorina kuin potkuriakselille asennettavana generaattorina. Noin 75 prosenttia yhtiön tuotteista menee tuulivoimaan, mutta meriteollisuuden osuus on voimakkaassa kasvussa.
- Toimme kestomagneettiteknologiaan perustuvat suoravetoiset sähkökoneet ja DC-jakeluun suunnitellut tehonmuokkaimet laivojen sähköisiin käyttövoimajärjestelmiin. Nyt vuoteen 2023 mennessä olemme toimittaneet lähes 20 gigawattia megawattiluokan ympäristöenergiateknologiaa maailmanlaajuisesti – tuulelle, merelle ja teollisuudelle, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Miika Reinikka.
Kerrottakoon lukijalle vertailun vuoksi, että Olkiluoto 3:sen vuoden nettotuotantoteho on noin 1,6 gigawattia.
Yaskawa tarjoaa leveät hartiat
The Switchin Suomen-tehtaat sijaitsevat Vaasassa ja Lappeenrannassa ja toimisto Helsingissä. Lappeenrantaan keskittyy sähkökoneiden tuotekehitys- ja tutkimustyö, jossa Lappeenrannan LUT-yliopistolla on tärkeä rooli. Alkuaikoina Finnvera rahoitti The Switchiä, samoin Tekes ja sittemmin Business Finland.
Japanilainen Yaskawa tähtäsi ympäristöenergialiiketoimintaan, ja kesällä 2014 The Switch sai uuden omistajan. 4 miljardin liikevaihdon Yaskawa-konserni tarjoaa vakavaraisuutta ja uskottavuutta.
Yaskawa on meille loistava isäntä ja tarjoaa vakaat ja leveät hartiat tuotekehitykseen ja innovointiin. Tuulimarkkinat ovat melko turbulentit, ja esimerkiksi juuri nyt Venäjän hyökkäyssodan seurauksena nousseet raaka-aineiden ja rahtien hinnat rasittavat monien tuulivoimavalmistajien tuloksia, jatkaa Reinikka.
Uusi testikeskus Lappeenrantaan
Jossain päin maailmaa tuulee aina. Mitä korkeammalle tuulivoimalan napa nousee, sitä helpommin tuotantoa saadaan myös heikkotuulisina päivinä. Yaskawa-konsernin ovat mahdollistaneet merkittäviä investointeja tuulivoiman ja meriteollisuuden laitteiden tuotekehityksen ja tuotantoon. Vuonna 2016 yhtiö osti Wärtsilältä liiketoimintayksikön, joka käsitti Wärtsilän merisovelluksiin suunnitellut taajuusmuuttajat.
- Vuonna 2020 The Switchin Lappeenrannan tehtaan viereen valmistui uusi tuotantohalli ja testikenttä, joka on yksi maailman suurimpia uusiutuvan energian saralla. Investointi sisältää muun muassa usean miljoonan euron laitehankinnat testauskyvykkyyksien kehittämiseen. Testikentällä voidaan testata jopa 18 MW:n sähkökoneita ja taajuusmuuttajia. Testikenttä ja kokoonpanolinja on varustettu 80 tonnin nostokapasiteetilla, joka mahdollistaa isojen sähkökoneiden käsittelyn, sanoo Reinikka.
Uusiutuva energia on todellinen vaihtoehto energiaongelmien ratkaisemiseksi tulevaisuudessa. Hiilipäästöjen vähentäminen ja energiatehokkuus ovat myös oleellisia hiilineutraalin tulevaisuuden rakentamisessa. The Switchin tuotteiden avulla heidän asiakkaansa voivat rakentaa suurempia tuuliturbiineja, energiatehokkaampia ja vähäpäästöisempiä laivoja ja sekä parantaa monien teollisuussovellusten energiatehokkuutta. The Switchin tuotteet mahdollistavat energiatehokkuus- ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta.
Finnveralaiset vierailemassa The Switchin Vaasan-tehtaalla. Takarivissä vasemmalta Finnveran rahoituspäällikkö Anders Eriksson, rahoituspäällikkö Stefan Talus, henkilöstö- ja viestintäjohtaja Tarja Svartström, aluepäällikkö Päivi Kinnunen, aluejohtaja Seija Pelkonen ja rahoituspäällikkö Vesa Saukkoranta. Keskellä vasemmalla Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä ja The Switchin toimitusjohtaja Miika Reinikka.
Teksti ja kuva: Johanna Norrena