Content Section
Artikkelit

Yrityskauppa voi olla tie kasvuun

Yritysten omistajanvaihdoksiin erikoistunut Finnveran aluepäällikkö Elisa Sipponen.
Published date

Yrityskauppa eli toisen yrityksen ostaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto oman yritystoiminnan kehittämiseksi ja kasvattamiseksi. Finnvera rahoitti vuonna 2021 yrityskauppoja eniten kymmeneen vuoteen, 174 miljoonalla eurolla. Erityisesti kasvua tavoittelevien yritysten osuus yrityskaupoista oli nousussa.

Omistajanvaihdokset ovat yhä useamman pk-yrityksen kasvun lähde. Jopa 41 prosenttia Finnveran vuonna 2021 rahoittamista omistajanvaihdosyrityksistä tavoitteli vähintään 10 prosentin vuosikasvua seuraavien kolmen vuoden ajan. Aikaisemmin kovaa kasvua tavoittelevien osuus on ollut noin kolmannes.

Viime vuonna rahoituksen hyvä saatavuus ja positiiviset talousnäkymät toimivat ajureina erityisesti teollisuuden ja liike-elämän palveluiden yrityskaupoissa, kertoo omistajanvaihdoksiin erikoistunut aluepäällikkö Elisa Sipponen Finnverasta.

Kasvaako yrityskaupalla vai puhtaalta pöydältä?

Yrityskauppa voi olla investointi esimerkiksi koneisiin, laitteisiin tai työntekijöihin, asiakaskunnan kasvattamiseen tai uuteen markkina- tai tuotealueeseen. Kannattaa pohtia, mitä maksaisi pystyttää liiketoiminta nollasta ja kuinka kauan veisi kartuttaa riittävä asiakaskunta, jotta investointi kattaa kulunsa ja tuottaa jotain omistajilleen. Kasvuhakuiselle yritykselle yrityskauppa voikin alkaa näyttää kannattavalta vaihtoehdolta, Sipponen sanoo.

Tässä Elisa Sipposen vinkit onnistuneen yrityskaupan valmisteluun:

1. Oikea hinta?

Yrityskaupassa arvonmääritys ja kauppahinnan rahoittaminen ovat merkittävä osa onnistunutta yrityskauppaa. Liian korkeaksi osoittautunut kauppahinta ja lainan määrä voi viedä yrityksen kassavirtoja ja painaa tulosta pitkäksi aikaa eteenpäin.

2. Määrittele tavoite

Määrittele yrityskauppasi tavoite. Onnistunut yrityskauppa on paitsi onnistunut haltuunotto, myös yrityskaupan tuoma lisäarvo yrityksellesi. Onnistumista on vaikea arvioida, mikäli tavoitetta ei ole määritelty.

3. Katse haltuunottoon

Yrityskaupassa sopivan ostokohteen löytyminen, myyjän hintapyynnön ja ostajan maksuhalun kohtaaminen, rahoitus ja allekirjoitettu kauppakirja ovat vain puoli ruokaa. Lisäksi on syytä kiinnittää huomio yritystoiminnan onnistuneeseen haltuunottoon siten, että kaupalle asetettuihin tavoitteisiin päästään. Kuinka esimerkiksi avainhenkilöstö otetaan huomioon ja asiakkaiden pysyvyys varmistetaan?

4. Minimoi riskit

Joskus asiat voivat vaikuttaa paremmalta kuin ne todellisuudessa ovat. Asiantuntijoiden hyödyntäminen sekä yritystoimintaan ja sen kauppaan liittyvien riskien ja mahdollisuuksien huolellinen läpikäynti ennen yrityskauppaa auttavat välttämään tämän sudenkuopan. Ostokohteeseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa.

Omistajan­vaihdokset yhä useamman pk­yrityksen kasvun lähde.

Lisää aiheesta:

www.finnvera.fi/omistajanvaihdos

Jaa sivu: