Pohjois-Suomen aluekatsaus 1–6/2022: Teollisuuden investointien rahoitus ampaisi ennätykseen Pohjois-Suomessa – matkailun rahoitukseen tulossa välivuosi
Published date
Finnveran rahoitus Pohjois-Suomessa kasvoi reippaasti, 29 prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta. Finnvera on rahoituksellaan ollut mahdollistamassa 192 miljoonan euron arvoiset investoinnit Pohjois-Suomeen. Alkuvuodesta käynnistettiin useita merkittäviä pk- ja midcap-yritysten teollisuusinvestointeja, jotka näkyivät positiivisesti luvuissa. Kasvua oli erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, jossa rahoituksen kasvu oli 54 prosenttia edellisvuodesta. Lapissa rahoitus kohdistui teollisuuden investointeihin matkailualan investointien pitäessä välivuotta. Kainuussa rahoitus jäi edellisvuoden tasosta ja kohdistui pääosin teollisuuden käyttöpääomarahoitukseen. Viennin volyymien kehitys huolestuttaa.
Ketsuppipullon korkki aukesi teollisuuden investoinneissa
– Puoli vuotta sitten julkaistussa Pohjois-Suomen aluekatsauksessa esitimme huolen Pohjois-Suomen investointikehityksestä viimeisen neljän vuoden aikana. Tuolloin oli tiedossa, että valmisteilla oli useita mittavia investointeja, jotka saattaisivat kääntää tilanteen paremmaksi. Nyt puoli vuotta myöhemmin, on selvää, että neljän vuoden negatiivinen kehitys kääntyi ennätysvuodeksi, sanoo Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen.
Finnvera on rahoituksellaan ollut mahdollistamassa 192 miljoonan euron arvoiset investoinnit Pohjois-Suomeen.
– Teollisuuden vahva suhdanne on parantanut yritysten tuloksia sekä taseita ja vauhdittanut alan yritysten investointeja erityisesti puu- ja sahateollisuudessa. Matkailualan investoinneissa vuosi 2022 näyttäisi olevan välivuosi, sillä alkuvuosi on ollut rauhallisin vuosiin. Odotamme kuitenkin uuden investointiaallon käynnistyvän viimeistään ensi vuonna, jatkaa Vartiainen.
Lapissa toimialojen rahoitus muuttui merkittävästi
Lapissa rahoituksen määrä kasvoi maltillisesti edellisvuodesta 4 prosenttia, mutta toimialajakauma on muuttunut merkittävästi edellisvuosista. Suurin osa rahoituksesta on kohdistunut teollisuuden investointeihin ja matkailualan rahoitusta on tehty poikkeuksellisen vähän. Matkailualan rahoitus putosi liki 90 prosenttia edellisvuodesta. Matkailun osuus Lapin maakunnan rahoituksesta on tyypillisesti ollut noin 40–50 prosenttia rahoituksesta, mutta tänä vuonna matkailun osuus jäi vain 7 prosenttiin.
– Tämä on itse asiassa positiivinen uutinen monella tapaa: viimeisen kahden vuoden aikana lappilaiset matkailuyritykset ovat tarvinneet erityisesti käyttöpääomarahoitusta paikatakseen koronan aiheuttamia ongelmia taloudessaan. Hyvin sujuneen talvisesongin jälkeen käyttöpääomatarpeita ei ole enää ollut, mutta toisaalta hyvin harva matkailuyritys on vielä lähtenyt investoimaan uuteen. Erityisen positiivista on, että matkailuyritysten lainojen takaisinmaksuohjelmia ei ole enää tarvinnut järjestellä uudelleen, vaan yritykset ovat pystyneet taas maksamaan lainojaan takaisin normaalisti. Odotammekin, että ensi vuoden aikana käynnistyy uusi matkailualan investointiaalto, mikä lisännee rahoituksen kysyntää, jatkaa Vartiainen.
Kainuun rahoitus laskussa
Kainuun rahoitus putosi edellisvuodesta 12 prosenttia. Kainuun rahoituksen jakauma oli varsin tavanomainen, mutta volyymit hiukan edellisvuosia matalammalla. Valtaosa rahoituksesta kohdistui teollisuuden käyttöpääomatarpeisiin. Myös Kainuussa matkailualan rahoitus oli liki olematonta.
Pohjois-Pohjanmaalla investoinnit reippaassa kasvussa
Pohjois-Pohjanmaalla rahoitus kasvoi edellisvuoteen nähden kaikilla päätoimialoilla paitsi matkailussa. Erityisesti teollisuuden investoinnit olivat reippaassa kasvussa puuhun perustuvassa valmistuksessa sekä metalliteollisuudessa. Finnveran rahoitus teollisuusyrityksille kasvoi 36 miljoonaan euroon edellisvuoden 17 miljoonasta eurosta. Tällä rahoituksella mahdollistettiin yhteensä 98 miljoonan euron investoinnit maakuntaan.
Omistajanvaihdosten määrä laskussa
Omistajanvaihdosten rahoitus piristyi sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa. Lapissa sen sijaan alkuvuosi oli selvästi viime vuotta rauhallisempi. Rahoitettujen omistajavaihdosten määrä nousi Pohjois-Pohjanmaalla 9 prosenttia ja Kainuussa 14 prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta, mutta Lapissa määrä romahti liki puoleen viime vuoden luvuista. Tämän seurauksena Pohjois-Suomessa rahoitettujen omistajanvaihdosten määrä kokonaisuutena laski 12 prosenttia edellisvuodesta.
Viennin volyymien kehitys näyttää huolestuttavalta
Vuosi 2022 ei ole tuonut vielä piristystä viennin rahoituksen volyymeihin. Pohjois-Suomessa myönnettiin vientitakauksia 5,2 miljoonan euron arvosta, mikä on pitkälti viime vuoden lukujen tahdissa, mutta edelleen kaukana vuosien 2019 ja 2020 viennin rahoituksen volyymeista.
– Finnveran näkökulmasta pohjois-suomalaisten pk-yritysten viennin volyymien kehitys näyttääkin jossain määrin huolestuttavalta. Osaltaan kehitystä selittää esim. Oulun seudulla useiden pk-vientiyritysten omistuksen siirtyminen ulkomaille, jolloin yritykset eivät enää tarvitse Finnveran rahoitusta. Toisaalta se kertoo myös, ettei uusia tavaraviejiä ole näiden yritysten rinnalle syntynyt, sanoo Vartiainen.
Tulevaisuuden näkymät
Talouden suhdanteet saapuvat usein hiukan viivellä Pohjois-Suomeen. Tällä hetkellä suhdannetilanne on vielä varsin hyvä, yrityksillä riittää tilauksia ja monen yrityksen haasteena on pikemminkin työvoimapula, mutta myös raaka-aineiden ja välituotteiden hintojen nousu.
– Toistaiseksi yrityksillä on kohtuullisen hyvät näkymät, mutta hintojen nousu samanaikaisesti kuluttajaluottamuksen laskiessa tuovat myös horisonttiin harmaita pilviä, joiden vaikutukset saattavat näkyä tulevan syksyn ja talven aikana, sanoo Vartiainen.
Lisätiedot:
Pasi Vartiainen, aluejohtaja, Pohjois-Suomi, Finnvera, puh. 029 460 2805, [email protected]
Liite: Pohjois-Suomen aluekatsaus (PDF)
Katso video: Aluejohtaja Pasi Vartiaisen katsaus Pohjois-Suomen rahoitukseen ja talouteen.