Content Section
Uutiset

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Relexille, Peikolle, Bayerille ja Maria 01:lle

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon 2021 saaneet yritykset yhteiskuvassa: Vasemmalta RelexSolutionsin, Maria 01:n, Bayerin ja Peikon edustajat.
Published date

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuoden 2021 kansainvälistymispalkinnot. Tulokasyrityksenä palkittiin logistiikan hallintaohjelmistoja kehittävä Relex Solutions, ja kasvuyrityksenä palkittiin betonirakentamisen kiinnitysosia valmistava Peikko. Tänä vuonna palkittiin ensimmäistä kertaa myös pitkäaikainen kansainvälinen investoija, joka on luonut merkittävästi taloudellista arvoa Suomen talouteen. Investoijapalkinnon sai lääkeyhtiö Bayer. Yhteisöpalkinnon sai Helsingissä toimiva yrityskampus Maria 01.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Kansainvälisen menestyksen lisäksi arvioinnissa painotettiin toiminnan eettisyyttä, vaikutuksia suomalaisen osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen sekä ulkomaisiin investointeihin ja Suomen innovaatioympäristön tunnetuksi tekemiseen. Yritykset ovat pystyneet jatkamaan tervettä liiketoimintaa koronakriisistä huolimatta.

”Yritykset ovat koronan jälkeisen nousun keskeinen moottori ja palkitut yritykset ovatkin pystyneet koronakriisistä huolimatta esimerkillisellä tavalla jatkamaan tervettä liiketoimintaa. Tänä vuonna mukaan tuotiin myös uusi ehdokaskategoria, "Pitkäaikainen investoija". Tällä kategorialla halusimme antaa tunnustusta Suomessa toimivalle ulkomaisomisteiselle yritykselle, joka on omalla toiminnallaan luonut taloudellista arvoa Suomelle esimerkiksi uusien työpaikkojen, investoitujen eurojen ja innovaatioiden muodossa”, toteaa Team Finland -verkoston puheenjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Ilona Lundström.

Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekivät Team Finland -verkoston toimijat, muun muassa Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja Ulkoministeriö. Elinkeinoelämän järjestöt antoivat ehdotuksia ehdokkaiksi.

RELEX auttaa kaupan alan yrityksiä vastaamaan kuluttajakysyntään ja pienentämään hävikkiä

Tulokasyrityksenä palkittu RELEX Solutions sai alkunsa vuonna 2005 kolmen Teknillisen korkeakoulun tutkijan, Michael Falckin, Mikko Kärkkäisen ja Johanna Smårosin, logistiikan tutkimuksesta. Perustajat Kärkkäinen, Småros ja Falck ovat edelleen yrityksen suurimpia henkilöomistajia. Yhdysvaltalaisten pääomasijoitusrahastojen lisäksi yhtiön muihin omistajiin kuuluu noin 400 työntekijäosakasta. Yritys tarjoaa vähittäiskaupalle, tukkureille ja valmistavalle teollisuudelle ohjelmistoja toimitusketjujen, tilanhallinnan, kampanjoiden ja alennusten sekä työvoiman tarkempaan suunnitteluun. Liiketoimintamalli on Software as a Service-palvelu (SaaS), ja RELEXin ohjelmiston ja palvelun avulla sen asiakkaat voivat parantaa myös vastuullisuuttaan minimoimalla hävikkiä, optimoimalla varastoja ja samalla parantaen tuotteiden saatavuutta. Potentiaali muun muassa tuoretuotteiden hävikin vähentämiseksi on suuri.

RELEX on vahvalla kehitystoiminnalla onnistunut luomaan yhden maailman parhaista ohjelmistoista ja kasvattanut liiketoimintaansa keskimäärin noin 50 prosentin vuosivauhdilla jo yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 2021 liikevaihto tulee olemaan selvästi yli 100 miljoonaa euroa. Valtaosa on jatkuvalaskutteista SaaS-liikevaihtoa ja peräti yli 90 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta. Valtaosa konsernin liikevaihdosta tuloutuu Suomen emoyhtiöön, joka omistaa kaikki olennaiset immateriaalioikeudet RELEXin tuotteeseen. Konsernin henkilömäärä on tällä hetkellä noin 1 100, josta tuotekehityksessä on noin 400 henkilöä. RELEXin tärkeitä kotimaisia asiakkaita ovat mm. S-Ryhmä, Musti ja Mirri, Stockmann, Lumene, Atria ja Apetit. Ulkomaisia referenssejä ovat mm. ICA (Ruotsi), Auchan (Ranska), MediaMarkt (Saksa), Marks & Spencers (UK) ja Dollar Tree (Yhdysvallat). Yrityksen pääkonttori ja yli puolet henkilöstöstä ovat Helsingissä. Lisäksi yrityksellä on tytäryhtiöitä Pohjoismaissa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja muun muassa Singaporessa. RELEX on kasvanut ja kansainvälistynyt paitsi orgaanisesti, myös yritysostojen avulla. 

”Suomesta löytyy maailmanluokan teknologiaosaamista. Me olemme onnistuneet valjastamaan tämän osaamisen muun muassa toimitusketjujen optimointiin. Koronapandemia on tuonut näkyväksi, miten tärkeää toimitusketjujen ohjaus on ja miten nopeasti yritysten pitää pystyä vastaamaan muutoksiin. Paremmalla ohjauksella kaupan alan yritykset pystyvät vähentämään niin hävikkiä kuin turhia kuljetuksia samalla varmistaen, että oikeat tuotteet ovat luvatusti saatavilla. Tämä on erittäin motivoivaa. Meillä on takana aikamoiset kasvuvuodet, mutta tavoitteemme ovat edelleen korkealla. Kansainvälinen menestys varsinkin Yhdysvalloissa sekä teknologia-alan huippuosaajien rekrytointi ovat meille avainasemassa. Olemme erittäin ylpeitä tästä kunnianosoituksesta. Emme olisi tässä asemassa ilman tuhatpäistä joukkoa huippuosaajia, joten iso kiitos kuuluu myös kaikille RELEXiläisille”, sanoo RELEXin toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen.

Mikko Kärkkäinen.

Relexin toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen.

Peikko kasvaa kansainvälisesti ja uudistaa betonirakentamisen liitostekniikkaa

Peikko Group Oy on vuonna 1965 perustettu betonirakentamisen kiinnitysosiin keskittynyt lahtelainen perheyritys. Yrityksen kansainvälinen liiketoiminta on ollut jatkuvassa kasvussa viime vuosina, ja konsernin liikevaihdosta suurin osa koostuu kansainvälisestä myynnistä. Emoyhtiö Peikko Group Oy:n lisäksi toimipisteitä on yli 30 ympäri maailmaa. Konsernin liikevaihto on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa: liikevaihto kasvoi vuoden 2010 78 miljoonasta eurosta 240 miljoonaan euroon vuonna 2020. Kansainvälisen liiketoiminnan osuus oli lähes 200 miljoonaa euroa. Henkilöstöä oli vuonna 2020 yli 2 000 henkeä, joista Suomessa noin 350.

Kasvuyrityksenä palkitun Peikon asiakkaita ovat rakennusteollisuuden eri toimijat kuten rakennusliikkeet, elementtitehtaat, rakennuttajat sekä rakennesuunnittelijat. Peikko on perustamisestaan lähtien toiminut uusien teknologioiden ja sovellusten teollistajana ja kehittänyt esimerkiksi standardoidun perustusratkaisun tuulivoimaloiden tornien perustuksille. Kiertotalouden näkökulmaa on edistetty muun muassa suunnittelussa, ja liitosten suunnittelun kautta rakenteet voidaan tarvittaessa purkaa ja käyttää uudelleen. Tämä luo rakentamisessa pohjaa pitkäjänteiselle suunnittelulle ja kestävälle kehitykselle.

”Palkinto Suomen tasavallan presidentiltä on hieno kunnianosoitus meille yli kahdelle tuhannelle, 34 maassa toimivalle peikkolaiselle. Työ kasvun ja kansainvälistymisen eteen jatkuu täydellä pöhinällä!”, sanoo Peikon yrittäjä, Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen.

Topi Paananen.

Peikon toimitusjohtaja Topi Paananen.

Bayer investoi pitkäjänteisesti Suomeen lääkealan tuotantoon ja tutkimukseen

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Tänä vuonna arvostettu palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ulkomaisomisteiselle yritykselle uudessa palkintokategoriassa pitkäaikainen kansainvälinen investoija. Palkinto myönnettiin Bayer Oy:lle, jonka juuret ovat Huhtamäki-konsernin lääkevalmistuksessa, jonka terveyttä edistävien tuotteiden valmistus alkoi Turussa jo vuonna 1946. Vuodesta 2006 liiketoiminta on ollut saksalainen Bayerin omistuksessa, ja vuonna 2011 lääkevalmistus yhdistyi Bayerin aiempaan liiketoimintaan Suomessa.

Bayer Oy:n Turun tehtaalla valmistetaan lääkkeitä yli 130 maahan, ja Espoossa sijaitsee yksi konsernin suurimmista globaaleista kliinisen tutkimuksen yksiköistä. Bayer Oy:n tutkimuksen ja tuotekehityksen painopistealueita ovat polymeeripohjaiseen lääkeannosteluteknologiaan perustuva pitkäaikainen ehkäisy. Tuotekehityksen ohella Bayer kehittää omaa toimintaansa, jota on laajennettu Suomessa merkittävästi vuosien varrella.

Yhtenä kehitysalueenaan Bayer pyrkii hiilineutraaliksi viimeistään vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian ja uuden kompensointiohjelman avulla. Suurin osa toimenpiteistä toteutetaan Bayerin tuotantolaitoksessa Turussa, jonne Bayer on myös äskettäin julkistanut 250 miljoonan euron investoinnit parantaakseen ehkäisytuotteiden toimitusvarmuutta ja varautuakseen potentiaaliseen kysynnän kasvuun. Bayer on sitoutunut tuomaan modernin ehkäisyn 100 miljoonan matalan ja keskitulotason maan naisen saataville vuoteen 2030 mennessä osana globaalia vastuullisuusohjelmaa. Turun tuotantolaitoksella on merkittävä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa. Tämän lisäksi Bayer investoi vuosittain Suomeen noin 80 miljoonaan euroa, tutkimus ja tuotekehitys mukaan lukien. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Bayerin investoinnit Suomeen ovat olleet yli 800 miljoonaa euroa. Bayer oli vuonna 2020 Suomen suurin yhteisöveron maksaja ja on jo vuosia ollut yksi suurimmista: Bayer on viimeisen vuosikymmen aikana maksanut reilusti yli miljardi euroa yhteisöveroa Suomeen.

”Olemme erittäin kiitollisia tasavallan presidentille tästä arvostetusta palkinnosta ja ylpeitä saamastamme tunnustuksesta. Suomi on jo pitkään ollut Bayerille merkittävä ja hyvä paikka toimia ja investoida. Suomessa on ennustettava, vakaa ja tutkimusystävällinen toimintaympäristö, mikä tekee siitä erinomaisen paikan kansainväliselle lääkeyhtiölle. Olemme ylpeitä jalanjäljestämme ja sen positiivisesta vaikutuksesta Suomeen. Meillä on ainutlaatuista osaamista ja innovaatioita, joita arvostetaan maailmanjaaluisesti”, Bayer Nordic-alueen toimitusjohtaja Miriam Holstein sanoo.

""

Maria 01 viidessä vuodessa Pohjoismaiden johtavaksi startup-kampukseksi

Yhteisöpalkinnon sai Helsingin Kampissa, entisen Marian sairaalan alueella sijaitseva Maria 01, joka on lyhyessä ajassa noussut Pohjoismaiden johtavaksi startup-kampukseksi. Sen toimintaa ohjaa voittoa tavoittelematon Startup Maria Oy, jonka omistavat Helsingin kaupunki, Startup-säätiö sr. ja Helsingin Uusyrityskeskus ry. Kansainvälisyys on ollut keskeinen osa Maria 01 -yhteisöä koko sen olemassaolon ajan. Maria 01 on verkostoitunut lukuisten kansainvälisten pääomasijoittajien ja globaalien pörssiyritysten kanssa, ja luonut kumppanuudet ympäri maailmaa vastaavien startup- ja teknologiakeskittymien kanssa. YK:n kestävän kehityksen SDG-tavoitteiden mukaisesti Maria 01 pyrkii myös edesauttamaan aliedustettujen ryhmien sekä naisten perustamien yritysten määrän kehitystä.

Maria 01 -kampuksella toimii yli 200 yritystä, joista 185 on startup-yrityksiä. Muut toimijat ovat joko sijoittajia, yrityskumppaneita tai muita startup-ekosysteemin toimijoita. Yritykset ovat luoneet liikevaihtoa arviolta lähes 100 miljoonaa euroa ja noin 4 000‒5 000 työpaikkaa. Vientiä yrityksillä oli vuonna 2020 jo arviolta yli 30 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 lopussa Maria 01:n nykyiset ja alumniyritykset olivat keränneet pääomasijoituksia yhteensä 640 miljoonaa euroa. Yrityksiin kohdistuneet ulkomaiset investoinnit olivat yhteensä noin 360 miljoonaa euroa.

”Kansainvälisyys on kirjattu yhdeksi neljästä perusarvostamme sekä kaikessa yhteisössä tapahtuvassa viestinnässä englanti on virallinen kielemme. Tällä hetkellä Maria 01 -kampuksella olevissa yrityksissä, työskenteleekin ihmisiä 39 eri kansalaisuudesta, ja heidän vaikutuksensa koko kasvuyritysyhteisön luomiin verkostoihin sekä yritysten osaamispohjan laajentumiseen on kiistaton. On kuitenkin olemassa riski, että Suomi jää jälkeen ulkomaalaisen osaamisen houkuttelemisessa ja kotouttamisessa. Yhteiskuntana meillä on vielä valtavasti tekemistä saada byrokratia ja asenneilmapiiri houkuttelevammaksi kansainvälisille osaajille sekä heidän perheilleen. Haluammekin toimia esimerkkinä ja kannustaa kaikkia muitakin suomalaisia työyhteisöitä kansainvälisesti inklusiivisemmiksi”, toteaa Ville Simola, Maria 01:n toimitusjohtaja. 

Ville Simola

Maria 01:n toimitusjohtaja Ville Simola.

Lisätietoja:

Team Finland: Risto Huhta-Koivisto, Head of International Business (Business Finland), +358 40 343 3347, [email protected]

Relex: Mikko Kärkkäinen, toimitusjohtaja, [email protected] ja Alexandra Sevelius, Vice President, marketing, puh. +358 456 744 949, [email protected]

Peikko Group: Topi Paananen, toimitusjohtaja, +358 50 384 3001, [email protected]

Bayer: Marjo Mäkipää, viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö, +358 45 691 3881, [email protected]

Maria 01: Ville Simola, toimitusjohtaja, [email protected], +358 44 0700520 ja Hanna Nylund, Head of Marketing & Communications, [email protected], +358 40 5188278 

Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Verkosto tukee julkisrahoitteisilla palveluillaan yrityksiä kansainvälistymisessä, houkuttelee Suomeen investointeja ja rakentaa Suomi-kuvaa maailmalla. Tutustu Team Finlandiin ja sen palveluihin www.team-finland.fi

Kuvia yrityksistä: https://businessfinland.kuvat.fi/i/mUWEXCrjTuQV6b8g3B2tpw9Y4hHdPfRS

Kansioon tulee myös tasavallan presidentin videotervehdys palkituille sekä kuvia palkitsemisesta pian tilaisuuden jälkeen.

Jaa sivu: