Vuosien tutkimustyö onnistui: Apteekit tulostavat lääkkeitä suomalaisyhtiön teknologialla
Suomalainen startup-yritys CurifyLabs on tuonut markkinoille lääkkeiden tulostamiseen perustuvan teknologian, jonka avulla apteekeissa voidaan valmistaa yksilöllisiä lääkkeitä nopeasti ja virheettömästi. Taustalla on pitkä tutkimus- ja kehitystyö. Finnvera on myöntänyt yhtiön kasvuun digitalisaatio- ja innovaatiolainan.
04.03.2024
CurifyLabsin toimitusjohtaja Charlotta Topelius sanoo, että yrityksen liikevaihto ampaisi kovaan kasvuun heti Pharma Kit -palvelukonseptin lanseerauksen jälkeen.
– Olemme todella ylpeitä, kuinka hyvin kaikki toimii yhteen. CurifyLabs on ainut toimija, joka tarjoaa apteekeille ratkaisun koko lääkevalmistuksen prosessinhallintaan: valmistusta ohjaavan ohjelmiston, lääkemusteet, laadunvarmistuksen ja itse tulostimen. Teknologiamme mullistaa konservatiivista ja säänneltyä toimialaa, hän uskoo.
Yksilölliset lääkkeet eroavat tehdasvalmisteisista siten, että farmaseutit valmistavat ne itse lääkärin kirjoittaman reseptin ohjeiden mukaan. Itse tehtyjä lääkkeitä tarvitsevat lapset, ikäihmiset ja esimerkiksi syöpäpotilaat. Heille eivät tehdasvalmisteiset lääkkeet aina sovi ja silloin lääkäri voi määrätä ex tempore -lääkkeen.
CurifyLabsin kehittämälle palvelukonseptille on maailmanlaajuista kysyntää, jota vauhdittaa väestön ikääntyminen. Yksilöllisten lääkkeiden globaali markkinoiden arvo kasvaa 16,5 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä.
– Suomessa on yksilöllisille lääkkeille aika pienet markkinat, mutta muualla Euroopassa niitä valmistetaan enemmän. Toimimme jo Keski-Euroopassa ja tulevaisuudessa aiomme laajentaa Yhdysvaltoihin. Siellä tehdään 70 prosenttia kaikista yksilöllisistä lääkkeistä, Topelius kertoo.
– Meillä on aika kunnianhimoiset tavoitteet. Haluamme olla globaali toimija vuoteen 2028 mennessä. Monta asiaa ja unelmaa pitää toteutua ennen sitä, hän jatkaa.
Finnvera mukana rahoittamassa kasvua
CurifyLabs perustettiin kaksi vuotta ennen palvelun lanseerausta. Kehitys- ja tutkimustyö on kestänyt kuitenkin 13 vuotta.
Liikeidea eri teknologioiden yhdistämisestä on lähtöisin Charlotta Topeliuksen aviomieheltä Niklas Sandler Topeliukselta, joka on farmasian tohtori. Hän on CurifyLabsissa teknologiajohtajana.
– Meillä on yrityksessä selkeät roolit. Itselläni on kaupallinen tausta ja Niklas vastaa teknologisesta sekä farmaseuttisesta puolesta. Pystymme työskentelemään yrittäjinä hyvin yhdessä. Se on itse asiassa motivoivaa, Charlotta Topelius kertoo.
Finnvera on vauhdittanut CurifyLabsin kasvua myöntämällä sille digitalisaatio- ja innovaatiolainan.
Vuosien kehitystyö, palvelun kaupallistaminen ja liiketoiminnan skaalaaminen vaativat paljon rahaa. CurifyLabsiin ovat sijoittaneet Lifeline Ventures, Apteekkien eläkekassa ja Avohoidon tutkimussäätiö. Topeliukset omistavat yrityksestä yhä osake-enemmistön.
Myös Finnvera on vauhdittanut CurifyLabsin kasvua myöntämällä sille digitalisaatio- ja innovaatiolainan.
– Yksi sijoittajistamme vinkkasi lainamahdollisuudesta. Neuvotteluissa kesti muutama kuukausi ja kaikki hoitui parissa Teams-palaverissa. Itselleni jäi kaikesta hyvä fiilis. Finnveran asiantuntijat ovat todella yrittäjäystävällisiä ja he haluavat auttaa suomalaisia yrityksiä kasvamaan kansainvälisesti, Topelius kehuu.
Lainatuotteet tarkoitettu useisiin tarkoituksiin
Finnvera on myöntänyt Euroopan investointirahaston, EIR:n, takaamia InvestEU-ohjelman lainoja kesäkuusta 2023 alkaen. Ilmasto- ja ympäristölaina sekä digitalisaatio- ja innovaatiolaina on tarkoitettu yritysten vihreän siirtymän ja digitalisaation vauhdittamiseen.
– Nämä lainatuotteet ovat yksi osa rahoitustamme ja ne soveltuvat yritysten kohdennettuihin tarpeisiin. Esimerkiksi konepaja voi tehdä ilmasto- ja ympäristölainan avulla hankintoja päästöjen vähentämiseksi, kuten investoida aurinkopaneeleihin tai maalämpöön. Samalla investointi tuo säästöjä, kun energiatehokkuus paranee, sanoo Finnveran tiimipäällikkö Jani Tuominen.
Digitalisaatio- ja innovaatiolainat auttavat puolestaan yrityksiä kehittämään uusia tuotteita tai palveluja ja tehostamaan omia prosesseja.
– CurifyLabsin liiketoimintamalli ja strategia sopivat erittäin hyvin digitalisaatio- ja innovaatiolainaan. Yhtiön taustalla on laajaa tieteellistä tutkimustyötä, jota hyödynnetään yrityksen kehittämässä teknologiassa ja innovaatiossa. CurifyLabs tavoittelee voimakasta kasvua. Hyödyntämällä InvestEU-rahoitusta yritys voi edesauttaa kasvun hakemista ja päästä markkinoille kilpailijoita nopeammin, arvioi Finnveran rahoituspäällikkö Esa Kankainen.
Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa lainatuotteilla pk-yritysten investointeja noin 280 miljoonan euron arvosta. Yksittäiseen investointiin lainaa voi saada enintään kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi lainoilla on EIR:n 60 prosentin takaus, joten Finnvera ei vaadi yrityksiltä lisävakuuksia.
– Olemme tyytyväisiä näiden lainojen kysyntään, mutta toivomme ja kannustamme yrityksiä lisäämään aktiivisuutta vihreän siirtymän ja digitalisaation investointeihin. Nyt olisi hyvä hetki investoida, sillä kasvun kynnyksellä se tuo parhaan hyödyn, Tuominen kertoo.