Content Section

Raggari Films

Minna Duftonilla oli isoja vaikeuksia rahoittaa dokumenttinsa: ”Finnveralla on jättimäinen rooli elokuvassa”

Luovien alojen yritykset törmäävät varsinkin alkuvaiheessa rahoitushaasteisiin. Näin kävi myös Raggari Filmin yrittäjälle Minna Duftonille, joka etsi kuumeisesti rahoitusta kansainväliselle dokumentilleen Big vs. Small. Rahat järjestyivät lopulta Finnveran avulla. Finnvera ei erittele eri toimialojen rahoitushakemuksia, mutta pelialan yritykset ovat aktiivisimpia luovien alojen joukossa.

Minna Dufton kiittelee Finnveraa siitä, että se myönsi Raggari Filmille alkutakauksen ja takasi pankkilainaa Big vs. Small -dokumentin toteuttamiseksi. Finnveran lisäksi Raggari Filmi on saanut Business Finlandilta innovaatiosetelin ja Tempo-kansainvälistymisrahoitusta. Sen sijaan elokuva-alan perinteisiltä rahoittajilta ei tukea alkuvaiheessa tullut.

– Kävimme Finnveran asiantuntijan kanssa perusteellisesti koko kuvion läpi. Olin saanut dokumentin levityksestä jo kansainvälisiä tarjouksia, joten pystyin tekemään luvut huolella. Minulla oli suunnitelma, millä aikataululla rahaa alkaa tulla sisään. Korona tosin toi matkaan uusia haasteita. Finnverassa uskottiin koko ajan tekemiseeni, ja sillä on jättimäinen rooli tämän elokuvan tarinassa, yrittäjä kertoo.

Duftonin käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama Big vs. Small -elokuva on myyty jo kymmeneen maahan. Se on voittanut myös kymmeniä kansainvälisiä palkintoja. Portugalilaisesta naissurffaajasta kertovan dokumentin maailman ensi-ilta oli kolme vuotta sitten.

Yli tunnin mittaisen dokumentin budjetti oli 250 000 euroa sisältäen markkinointikulut. Luku on vaatimaton perinteisten elokuvien budjetteihin verrattuna, vaikka dokumenttituotannot ovat kansainvälisesti isoa liiketoimintaa. Eri arvioiden mukaan markkinoiden koko on yli 10 miljardia euroa.

Mukana useissa eri tuotannoissa

Raggari Filmin liikeidea on tuottaa laadukkaita dokumentteja kansainväliseen levitykseen. Viisi vuotta sitten perustetun yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 56 000 euroa.

Yli 20 vuotta tv-alalla työskennelleen Duftonin mukaan isoja dokumenttihankkeita voi tehdä silloin tällöin, mutta yritystoiminnan arki koostuu pienemmistä tuotannoista. Muussa tapauksessa riskit kasvavat liian suuriksi, sillä dokumenteista saatavia rahavirtoja on vaikea ennustaa.

– Asiakkaani ovat suurimpia suomalaisia tuotantoyhtiöitä. Olen ollut käsikirjoittamassa ja ohjaamassa lukuisia realityjä ja tv-dokumentteja. Esimerkiksi Siltsu-dokumenttisarjassa olen ollut käsikirjoittajana ja ohjaajana ja Top Gear Suomessa käsikirjoittajana, Dufton sanoo.

Rahoitusta tarvitaan, jotta myös tuntemattomammat tekijät ja nousevat kyvyt pääsevät tekemään töitä.

Hän peräänkuuluttaa luovien alojen yrittäjiltä sitkeyttä eri rahoitusratkaisujen etsimiseksi. Lisäksi kansainväliset verkostot ovat kullanarvoisia. Ilman kontakteja itsenäisten dokumenttielokuvien saaminen ulkomaille levitykseen on lähes mahdotonta. Samalla Dufton korostaa rahallisen tuen merkitystä etenkin yrittäjätaipaleensa alkuvaiheessa oleville ammattilaisille.

– Suomalaiset dokumentit ovat hyvää kansainvälistä tasoa, vaikka ne tehdään pienillä budjeteilla. Meillä on paljon taitavia tekijöitä, joilla on arvokasta kokemusta. Rahoitusta tarvitaan, jotta myös tuntemattomammat tekijät ja nousevat kyvyt pääsevät tekemään töitä, hän kertoo.

Peliala on aktiivinen rahoituksessa

Luovan alan yritykset ovat tyypillisesti pieniä ja niiden kirjo on laaja. Finnveran tiimipäällikön Jani Tuomisen mukaan luovan alan yrityksen määrittely on usein vaikeaa, koska ensin pitää tietää, mitä sillä tarkoitetaan. Onko kyse kirjallisuudesta, taiteesta, musiikista, elokuvista, peleistä vai jostain muusta.

– Me tarjoamme hyvin laajasti rahoitusta ja toimiala on toissijainen asia. Olemme toimialaneutraaleja pois lukien Finnveralle rajoitetut toimialat. Luovien alojen rahoitustarpeen trendiä on hankala arvioida, koska alan yhtiöt jakautuvat luokittelumielessä monelle toimialalle. Sen verran voin todeta, että esimerkiksi pelialan rahoitushakemuksia on mennyt paljon tiimin läpi, hän sanoo.

Finnveran rahoitusinstrumentit pk-yrityksille ovat lähtökohtaisesti takaus- ja lainatuotteita. Finnvera edellyttää kaikilta rahoitusta hakevilta yrityksiltä sitä, että laskelmat ovat kunnossa ja että yritys on rahoituskelpoinen.

– Tarvitsemme ymmärrettävät suunnitelmat esimerkiksi kassavirrasta. Sen jälkeen pystymme arvioimaan yrityksen menestyksen edellytyksiä. Tärkeintä on olla kuitenkin aina hyvissä ajoin liikkeellä, Tuominen kertoo.

 

Jaa sivu: