Content Section

Sunday Morning Resort

Hyvän omantunnon matkailua Pyhällä: Sunday Morning Resort haluaa karsia päästöt jopa nollaan

Lapin matkailu on vahvassa kasvussa, ja maakunnan kohteiden investoinnit kiinnostavat juuri nyt paljon. Lapin Liiton mukaan Lapin matkailu on tällä kaudella kasvanut parhailla aluille jopa 20 prosenttia, ja kasvun ennustetaan jatkuvan. Kasvu syntyy tällä hetkellä nimenomaan ulkomailta, sillä muualta kuin Suomesta saapuvat turistit ovat jälleen löytäneet Lapin. He odottavat pohjoiselta lomakohteelta erinomaista laatua ja palvelutasoa. Luksus – mutta pienellä hiilijalanjäljellä – on kilpailuvaltti Pyhällä toimivalle Sunday Morning Resortille, jota yrittäjä Kimmo Loippo kehittää kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti.
Kimmo Loippo.

Sunday Morning Resortin liiketoiminta perustuu vastuullisuuteen. Kimmo Loippo kertoo, että yrityksen perustamisesta alkaen hän yhdessä vaimonsa kanssa ovat halunneet kehittää matkailuyritystä hiilinegatiiviseksi. Ihan vielä matkailuyritys ei ole tavoitteessaan, mutta sen saavuttamiseksi on otettu käyttöön erilaisia innovatiivisia ratkaisuja, joten matka kohti nollapäästöjä on vahva. Kun vuonna 2020 perustettu matkailuyritys on viime vuosien aikana kasvanut, on vastuullisuus ja energiatehokkuus otettu kaikissa investoinneissa ja toimenpiteissä huomioon. Näin myös syksyllä 2024 valmistuneissa investoinneissa, joihin yritys sai Invest EU:n takaamaa ilmastolainaa Finnverasta.

– Vastuullisuus, energiatehokkuus ja ekologisuus ovat minulle arvoja, jotka olen saanut ihan lapsuuden kodin perintönä. Ne ovat pysyviä arvoja. Jo lapsena opin, että elämme luonnosta, joka ruokkii ja mahdollistaa meidän elämämme, Kimmo Loippo kertoo.

Samojen arvojen takana seisoi myös Kimmo Loipon edellinen yritys, Runtech Systems, joka kehitti ratkaisuja energiatehokkuuteen paperiteollisuudessa.

Luksusta pienellä hiilijalanjäljellä

Kimmo Loipon arvoihin perustuvan matkailuyrityksen idea on hoitaa matkailukohteen majoitus ja aktiviteetit niin, että niistä ei jää maapallolle hiilijalanjälkeä.

– Emme halua syyllistää pohjoiseen tulevia matkailijoita siitä, että he saapuvat tänne lentäen. Sen sijaan haluamme luoda sellaiset puitteet, että ekologisena yrityksenä me hoidamme heidän lomansa aikana asiat niin, että hiilijalanjälki täällä on mahdollisimman pieni – jopa nolla, hän selvittää.

Kun Kimmo Loippo ja hänen vaimonsa ostivat vuonna 2018 Pyhältä Aamulehden virkistyskäytössä olleen hirsilinnan ja sen ympärillä olleet rakennukset, heidän ensimmäinen ajatuksensa oli perustaa sinne koulu. Kun idea kuihtui eikä valtavan kiinteistön muuttamisessa yksityiskodiksi ollut järkeä, he päättivät remontoida kohteen boutique hotelli -tyyppiseksi matkailukohteeksi. Heti ensi alkuun kohteeseen tehtiin isoja energiatehokkuusremontteja. Marraskuussa 2019 kaikki oli valmista ja ensimmäiset asiakkaat otettiin sisään. Kaikki pyöri kolme kuukautta hyvin, mutta sitten iski koronapandemia.

– Onneksi energiaremontti oli tehty jo siinä vaiheessa, Kimmo Loippo muistelee.

Pandemiasta selvittiin, matkailijat löysivät uutuuskohteen ja sen jälkeen asiakasvirta on kasvanut.

– Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta asiakkailtamme. He arvostavat sitä, että tarjoamme heille luksusta niin, että hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni ja kaunista luontoa ymmärtäen. 

Innovatiivisia ratkaisuja energiatehokkuudesta aurinkovoimaan ja lähiruokaan

Kimmo Loippo kertoo, että insinöörinä hän ajattelee, että tekniikka on valjastettavissa hyvän asian edistämiseen. Tämän vuoksi lomakohteen investoinneissa on satsattu innovatiivisiin ratkaisuihin.

Alun perin suorasähköllä lämmennyt hirsilinna remontoitiin heti maalämpöön. Koska energiatehokkuuteen haluttiin panostaa, tehtiin myös mittava ilmanvaihtoremontti ja panostettiin ohjausjärjestelmään.

– Näiden investointien avulla lämmitysenergiaa kuluu mahdollisimman vähän ilman että asumismukavuus kärsii. Kiitos hienosti toimivan ohjausjärjestelmän energiankulutus on pientä silloin kun majoitustilat ovat tyhjät ja kun asiakkaat ovat paikalla kaikki toimii automaattisesti.

Kimmo Loippo kehuu hiilidioksidimittaukseen perustuvaa järjestelmää, joka osaa kertoa, onko ihmisiä rakennuksessa vai ei. Sekä ilmanvaihtoa että lämmitystä ohjataan tämän mittauksen avulla.

– Systeemi on jo maksanut itsensä takaisin. Myös kaikissa uusissa rakennuksissa, joita laajennuksen aikana on tehty, on käytössä sama järjestelmä. Lisäksi meillä on käytössä lämmöntalteenotto, jonka avulla lämmitämme ilmanvaihdon kautta tulevaa ilmaa. Näin rakennuksissa voidaan pitää ilmanvaihtoa suurella silloin, kun siellä on ihmisiä. Tämä lisää asumisviihtyvyyttä. Tiloihin saadaan energiatehokkaasti raikasta ilmaa ja ihmiset ovat virkeitä ja hyvinvoivia.

""

Uudet majoitusrakennukset odottavat Pyhän maastoissa uutta talvimatkailusesonkia.

Energiatehokkuutta haetaan yrityksen kaikissa toiminnoissa. Yritys hoitaa esimerkiksi pesulatoiminnot itse ja pyykkien kuivauksessa syntyvä lämpö otetaan käyttöön. Sillä lämmitetään yrityksen kalustohalli, missä säilytetään yrityksen 22 sähkömoottorikelkkaa. Niillä matkailijat pääsevät ajamaan Pyhän maastoissa päästöttömästi. 

Lisäksi kohteen pihamaalla on suuri aurinkovoimala, jonka tuottama sähkö käytetään yrityksen toiminnoissa. Kiinteistöön kuuluu peltomaata, jolla viljellään juurikkaita kohteen ravintolan käyttöön. Lähiruoka on käytössä muutoinkin.

– Kalat ostamme naapurijärvellä kalastavilta, lähimetsistä saamme marjoja ja sieniä, riistaa riistanpyytäjiltä ja poroa lähituottajilta, Kimmo Loippo luettelee.

Asiakkaamme arvostavat sitä, että tarjoamme heille luksusta niin, että hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni ja kaunista luontoa ymmärtäen. 

Kasvu ei synny itsestään - Matkailijat odottavat laatua ja aktiviteetteja

Sekä Kimmo Loippo että Finnveran rahoituspäällikkö Antti Repo uskovat vahvasti Lapin matkailun tulevaisuuteen. Matkailijoiden määrissä kasvuprosentit ovat olleet huikeita.

– Mutta kasvu ei synny itsestään. Meidän on panostettava alueeseen, jotta matkailijoiden vaatimukset täyttyvät. Jo nyt kasvu alkaa olla kiinni siitä, että onko meillä riittävästi majoituskapasiteettia, Kimmo Loippo sanoo.

Hän myös muistuttaa, että pelkkä majoitus on riitä. Ulkomailta tulevat matkailijat tarvitsevat myös hyvin järjestettyjä aktiviteetteja.

– Tämä vaatii esimerkiksi Pyhän alueelta kollektiivista ponnistusta. Meidän yrittäjien on yhdessä mietittävä mitä kaikkea voisimme tarjota – myös niin, että tänne saataisiin matkailijoita ympäri vuoden.

Matkailun synnyttämä kasvu säteilee koko alueeseen

Antti Repo korostaa, että Lapin matkailuun kannattaa panostaa, sillä alueen matkustajakasvu syntyy lähes sataprosenttisesti ulkomailta.

– Kyllä tämä on mainiota ulkomaankauppaa tämäkin, hän sanoo.

Antti Revon mukaan Lapin kohteiden investoinnit kiinnostavat juuri nyt paljon. 

– Uusia toimijoita on tulossa ja aktiiviselle rahoitukselle on kysyntää. Yrittäjät panostavat nyt nimenomaan laatuun. On hienoa, että kasvua syntyy matkailussa, sillä tietysti se säteilee koko alueeseen.

Hän kertoo myös, että uusien hankkeiden rakennukset ovat lähes poikkeuksetta energiatehokkaita. 

– Vihreät lainat ovat erinomainen uusien investointien mahdollistaja, Antti Repo sanookin. 

Tutustu myös:

Lainat vihreään siirtymään ja digitalisaatioon | Finnvera

 

Jaa sivu: